Moestuinieren en tuinieren

Er is steeds meer belangstelling voor moestuinieren en tuinieren. In dit overzicht verwijzen wij naar informatie die je bij IVN hierover kan vinden.

Moestuin:
– op de pagina Moestuinieren staan heel veel tips over alles wat je nodig hebt om een moestuin te bewerken. Ook vind je er kweektips en een zaaikalender.

– de IVN Natuuracademie biedt ook een gratis online cursus Stap voor stap moestuinieren om de beginnende moestuinierder op weg te helpen of Natuurlijk moestuinieren voor een ecologische tuin.

Tuinieren:

Minder tegels en meer groen in de tuin is de beste aanpassing aan een veranderend klimaat. Bijen en vlinders zijn het meest gebaat met inheemse planten in je tuin omdat zij aangepast zijn aan de bloemen van deze planten. Met de IVN Bloeikalender kies je uit verschillende inheemse bloeiende planten zodat je tuin of balkon het hele jaar in de bloei staat.

Heel veel praktische tips en informatie over planten en tuinieren is bijeengebracht op de tuinieren webpagina.

IVN heeft voor de tuin verschillende “Tuiny”-concepten ontwikkeld. In de bijpassende online IVN Natuuracademie cursussen wordt de toepassing uitgelegd.

Tuiny Forest is een beplantingsplan ook geschikt voor de kleinne tuin. Er is ook uitleg over het idee achter het concept Tuiny Forest en een bijbehorende online cursus.

Tuiny Poel brengt leven in je tuin en hoeft niet groot te zijn. Vogels en kikkers en salamanders komen vanzelf er naartoe. Aanleginstructies en informatie staan ook in een bijbehorende online cursus.

Een groene tuinafscheiding kan je met de Tuiny Haag doen. Ook hiervoor weer een bijbehorende online cursus met tips en inspiratie.

Een levende tuin is een diervriendelijke tuin. Hoe je die kunt realiseren vertelt de online cursus Aan de slag met een levende tuin