Vogelcursus geslaagd!

Maas en Niers 15 juli 2023

Vogelcursus 2022-23023

Wie heeft nog nooit de wens gehad zo vrij als een vogel te zijn? Maakt de kunst van het vliegen een vogel zo boeiend? Of omdat ze zo mooi kunnen zingen? Feit is dat vogels hoogst intrigerend zijn. Hoe herken je vogels dan? Zang, ieder soort heeft een eigen ‘lied’, uiterlijke kenmerken, vlucht, sporen, het landschap waar ze zich in bevinden en zelfs het moment van de dag vertellen iets over een vogel, ook als je deze niet goed ziet. Miriam en John hebben al deze aspecten in een boeiende cursus op heldere wijze samengebracht. In de cursus kwamen theorie, praktijklessen en wandelingen aan bod zodat kennis ook in de praktijk geoefend en eigen gemaakt kon worden door iedereen.

Bijzondere waarnemingen

Voor dag en dauw je bed uit om tijdens de wandelingen gaat er een wereld voor je open en ontdek je een rijkdom zo dicht bij huis. Zelfs zulke  bijzondere waarnemingen beleefd die voor Miriam en John ook spectaculair waren. Om er een paar te noemen: grauwe klauwier, zwarte specht en de nachtzwaluw. Naast de vogelkennis geven John en Miriam iedere les een persoonlijke noot door bv een ontbijtje met zelfgebakken brood na een vroege wandeling, heerlijk!!!!

De laatste avond hebben de cursisten, na een zenuwslopende quiz gedaan te hebben, hun enthousiasme in het IVN-logboek achter te laten, die we hier graag met iedereen delen.

Reactie cursisten

De cursus heeft me meer  bewust gemaakt van de (vogel)natuur om me heen. Door de lessen (en met behulp van BirdNET) heb ik tijdens  mijn dagelijkse wandelingen met de hond ontdekt hoeveel verschillende vogels wonen in het gebied waarin ik wandel. Het is leuk om de verschillende vogelzangen te onderscheiden en  te leren herkennen ook al ik ben nog een beginner. Ook begin ik te zien en horen dat sommige vogels hun eigen territorium hebben.

De grauwe klauwier bracht zoveel plezier

De groene specht heeft het liefst een mier

De nachtzwaluwen dansten vol enthousiasme boven onze hoofden

De pimpelmees hing aan een heel smal kort takje

De blauwborst is ook een vogel om nooit te vergeten

De kleine bonte specht was aardig aan het hakken

Een wondere wereld vol prachtige kleurrijke verrassingen

Miriam en John, enorm bedankt voor jullie fantastische en verrijkende cursus, jullie enthousiasme en liefde voor vogels en natuur!

 

 

Deel deze pagina