Bijen

Lezing bijen door Peter Megens

Maas en Niers 20 maart 2023

Op 9 maart heeft Peter ons met een volle zaal meegenomen in het fascinerende leven van de wilde bij. ‘De’ wilde bij is nogal kort door de bocht want in Nederland zijn al meer dan 300 soorten.

In vogelvlucht vertelde hij over de verwantschap tussen bijen, wespen en mieren aan het begin van hun evolutionaire reis tot de slechte bijenstand van heden.

In tegenstelling tot de bekendere honingbij zijn wilde bijen solitairen. En uiteraard ziet hun leven er dus anders uit. Bijen en bloemen hebben een symbiotische (mutalistische) relatie met elkaar. In deze relatie dienen vorm en functie elkaar in een uitwisseling van voeding en bestuiving. Zowel de bloem als de bijen beschikken over diverse middelen om zo optimaal mogelijk gebruik bv ‘buideltjes’of vachtharen om stuifmeel in te vervoeren of een ‘landingsbaan’ in de bloem zodat de bij direct bij de nectar terecht komt.

Een ‘buitenbeentjes’ vrucht is slecht bestoven

Een leuk weetje , als we fruit met een afwijkende vorm zien, bv een appel met een plooi, dan heeft de bevruchting in de bloem niet gelijkmatig plaatsgevonden.

De bij is de belangrijkste bestuiver en draagt daarmee in belangrijke mate bij aan o.a. onze voedselvoorziening. Door monoculturen, bestrijdingsmiddelen enz staat het voortbestaan van de bijen tegenwoordig zwaar onder druk. Gelukkig neemt het collectief bewustzijn langzaamaan toe dat dit tij gekeerd moet worden.

Wil je meer weten over de wilde bij of over insekten algemeen mail dan onze IVN insektenwerkgroep.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina