Oostvaardersplassen 21-02-2016

ONZE ACTIVITEIT BIJ DE  OOSTVAARDERSPLASSEN

Toen we aan kwamen bij het gebouw kregen we een tasje met allemaal spulletjes: een verrekijker, boekjes met foto’s van dieren, pincet ect.

We liepen nog geen eens 100 m van het gebouw vandaan en toen zagen we 3 edelherten, 2 volwassenen en 1 kleintje. Even later liepen we verder en we zagen voet sporen van herten, edelherten en een ree. Vlak daar naast lagen er keutels van een ree. We liepen onder een spoor door en op een boom zag ik een nestje die ik zo kon pakken. Aan de boom er naast zagen we Judas oren paddenstoelen. Daarna liepen we verder door het riet om ganzen te zien. Tijdens het lopen zagen we een pad waar dieren altijd over heen lopen. We zagen ook poep van een gans. Verder op was een meer met meerkoeten en we zagen een zilver reiger en een blauwe reiger.

Toen liepen we weer terug naar het gebouw om uilen of blauwe reiger braakballen uit te pluizen. Ik vond botjes van een muis, (stukjes van een been, een boven kaak en een onder kaak). En toen was het al weer tijd om naar huis te gaan. Ik vond het een hele leuke dag met de Natuurclub:)

Groetjes van Carmen:)

 

Vogels en andere dieren in de winter.

We verzamelden bij het bezoekerscentrum Oostvaardersplassen, acht kinderen hadden zich aangemeld. Na een wandeling van anderhalf uur werden we in het centrum verwacht om braakballen van blauwe reiger en ransuil uit te pluizen.

Tijdens de wandeling zagen we konikspaarden en edelherten. De herten zagen we van zeer dichtbij en was het dus mogelijk om mooie foto's te maken. Vele knaagsporen van de herten, keutels en plukjes haar waren de sporen die we konden ontdekken. Ook de pootafdrukken waren zeer duidelijk aanwezig. Een zoekkaart met verschillende ganzen erop maakte duidelijk dat we grauwe ganzen hadden waargenomen. Na verschillende poepjes van de ganzen bekeken te hebben, gingen we naar het centrum om de braakballen te gaan bekijken. De braakballen van de blauwe reiger bestonden voornamelijk uit haren, terwijl de braakballen van de ransuil vele botjes te zien gaven. Aan de hand van een determinatietabel hebben we verschillende botjes op naam kunnen brengen. Met een pincet en heet water vielen de ballen uiteen. Dank aan de organisatie van het Staatsbosbeheer om van hun locatie gebruik te mogen maken.

Lenie de Wilde.

Carmen met stukje vachtSporen edelhert

 

 

 

 

VraatsporenKeutels