Jeugd natuurclub Lelystad Vogelnesten zoeken

Lelystad 8 maart 2023

De Jeugdnatuurclub gaat op zoek naar vogelnesten in Natuurpark Lelystad. Deze waren goed te vinden nu er nog geen bladeren aan de bomen en struiken zitten. Hoewel bij een enkele meidoorn waren de eerste blaadjes al zichtbaar en we zagen ook de katjes de aan de wilgen. 

We bekeken en voelden eerst een paar meegenomen vogelnestjes van een merel, een zanglijster, een winterkoninkje (een heel klein en licht gewicht nestje gemaakt van paardenhaar) en zelfs een van een boerenzwaluw (gemaakt van modder en klei). 
Daarna liepen we naar het grote kunstwerk van een nest van een buidelmees, achter het bezoekerscentrum. 
Vervolgens gingen we struinen door de bosjes en keken we veel omhoog in de bomen op zoek naar vogelnesten. Als iemand een nest vond moest hij/zij roepen en gingen we het allemaal bekijken. We kregen er steeds meer oog voor en we vonden er steeds meer. We hebben er zeker wel tien tot vijftien gevonden. Enkele kinderen klommen ook in de bomen om de nestjes goed van dichtbij te bekijken en soms probeerden ze het mee te nemen, maar dat was nog niet zo makkelijk en de nestjes zitten vaak goed vastgemaakt. We vonden ook een nestje van het winterkoninkje. Het is wonderlijk hoe de vogels toch met hun snavel zulke mooie en stevige nestje kunnen maken. Ook is het wonderlijk dat de slordige duivennesten gemaakt van een paar takken hoog in de bomen bovenop een tak blijven liggen en de eieren er niet uitrollen. Eksters daarentegen maken helemaal hoog in de bomen grote nesten van takken met een dak er boven op. Deze zie je nu ook regelmatig en goed als je door Lelystad fietst. 
We zagen ook nog dicht bij elkaar een blauwe reiger en een zilverreiger zitten in een struik aan de waterkant. Jael wist te vertellen dat er in het Gelderse Hout een reigerkolonie zit en dat je daar dus hoog in de bomen heel veel nesten bij elkaar ziet. 
Als afsluiting deden we bij een picknicktafel het vogelnamenspel, zodat we aan de hand van foto’s van een aantal vogels de namen leerden. Daarna gingen we met onze tien vingers ook eens proberen om een vogelnestje te maken.  De kinderen waren enthousiast aan het knutselen met takken, sisaltouwvezels en zochten mos, stukjes riet en takjes. De nestjes werden afgemaakt met een getekende vogel in het nestje. 
Toen was de activiteit afgelopen, maar de kinderen wilde weer op zoek gaan naar vogelnesten en Guus was verbaasd dat het nu al tijd was. Na een geslaagde middag ging iedereen met een eigen gemaakt vogelnestje naar huis.   
Tekst : Marcella 

Deel deze pagina