Lezing: Bodem

Op donderdag 16 maart 2023 houdt Chris van Laarhoven in IVN-gebouw De Bimd een lezing over  bodem en vruchtbaarheid onder de titel: ‘On my way to planet proof…’

Aanvang 20.00 uur, Beekseweg 3, Aarle-Rixtel

Als adviseur in de tuinbouw en akkerbouw probeert Chris na te denken over hoe we minder afhankelijk kunnen worden van de inzet van kunstmest en  bestrijdingsmiddelen. Enerzijds omdat hij overtuigd is  van het feit dat daar vooral kansen liggen voor de toekomstige land- en tuinbouw, anderzijds ingegeven door de vraag o.a. van de supermarkten, de retail en de consument.

Het vermogen van een bodem om gewassen adequaat van voeding te voorzien, de bodemvruchtbaarheid, staat daarbij centraal. Een goede balans tussen de elementen calcium en magnesium zorgt voor een betere zuurstofvoorziening in de bodem. Die zorgt weer voor meer kansen voor de schimmels en bacteriën, die een samenwerking kunnen aangaan met planten.

Het toverwoord de laatste jaren lijkt te zijn: humus. Maar wat is dat eigenlijk, en hoe kunnen we deze humus stimuleren? Waarom is (bio-)diversiteit van belang? Bestaan er zogenaamde wondermiddeltjes? Of moeten we back to basic? Is kunstmest de oplossing voor de boer, of de oorzaak van de problemen? Wat is het effect van onkruidbestrijdingsmiddelen op de bodembiologie en op de gewassen?

Uit zijn praktijkervaringen van de laatste 20 jaar maakt Chris duidelijk dat deze ontwikkelingen gepaard gaan met vallen en opstaan.

 

IVN Laarbeek is een actieve vereniging:

Op woensdag 15 maart is de introductieavond voor de cursus Flora in gebouw De Bimd. Op zondag 19 maart is er een publiekswandeling met gidsen in De Ruweeuwsels in Lieshout. Op zondag 26 maart leidt Gerrit Post u rond in de Natuurtuin en op woensdag 29 maart gaat de cursuswerkgroep starten met de cursus Natuurouder (bij voldoende deelname}. Aanmelden kan nog tot 14 maart op cursuswerkgroep@ivnlaarbeek.nl

Werkgroep Planten
Waar
IVN Laarbeek
Beekseweg 3
5735 CB Aarle-Rixtel
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Secretaris

secretaris IVN Laarbeek

Ontdek meer over

Deel deze pagina