Werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer

Ons doel

We willen kleine en vaak beeldbepalende landschapselementen in stand te houden. Denk bijvoorbeeld aan een hoogstamfruitboomgaard, een houtwal, een rij knotwilgen, een poel. Ze hebben een belangrijke landschappelijke en ecologische functie: valfruit voor dassen en insecten, nestgelegenheid voor uiltjes, schuilgelegenheid voor kleine zoogdieren, vliegroutes voor vleermuizen en paaiplekken voor kikkers, padden en salamanders. Bovendien kunnen ze een historische oorsprong hebben.

Ons werkgebied

Het werkgebied strekt zich uit van Landgoed Tongelaar in Mill tot het klooster in Sint Agatha; van de Kraaijenbergse Plassen tot de Zevenhutten. We werken hier samen met de eigenaren van het gebied zoals Brabants Landschap, maar ook met particulieren. We ondersteunen hen bij onderhoud, aanplant en vitalisering van de landschapselementen.

Hoe gaan we te werk?

Voor we aan de slag gaan, geven de twee coördinatoren van de werkgroep (bijgepraat door bijvoorbeeld de bosbaas van Brabants Landschap of door  ervaringsdeskundigen) uitleg over het landschapselement en het hoe en waarom van de werkzaamheden. Soms nodigen we ook een specialist uit voor die uitleg. Brabants Landschap zorgt voor materialen, zoals (hand)gereedschap, en dan kunnen we aan de slag, onder toeziend oog van onze ARBO- en EHBO-er(s). 

Wat kun je doen als vrijwilliger?

Als vrijwilliger kun je een of meerdere  keren de handen uit de mouwen steken bij onze activiteiten.  Van oktober tot april hebben we maandelijks een werkochtend. We hebben een gemêleerd gezelschap van ongeveer 25 vrijwilligers (m/v), vooral IVN-ers. Daardoor kunnen we bij iedere activiteit rekenen op een gezellige club van zo’n 15 mensen. Er is voor iedereen wat te doen: je hoeft niet sterk of handig te zijn; je hoeft bijvoorbeeld ook geen speciale kennis van snoeien te hebben. Alle werkzaamheden worden uitgelegd. Belangrijk is vooral het intense genieten van de natuur.

Maar minstens zo belangrijk als het werk vinden we gezelligheid. We nemen ruim de tijd voor koffie met koek en even bijpraten.

Spreekt het bovenstaande je aan?

Wil je een keer meewerken om te ervaren of het je bevalt? Stuur dan een mailtje naar Joop van der Wijngaard met E-mail adres VLB@ivn-cuijk.nl en we nemen contact met je op.  Je mag ook bellen 06-53700360.

 

Voor het nieuwe jaarprogramma kijk bij ons aanbod

 

Kijk hier voor een impressie van de activiteiten van het Vrijwillig Landschapsbeheer.