Uilenwerkgroep
Doel werkgroep
Het doel van de Uilenwerkgroep van IVN De Groene Overlaat is het beschermen van uilen, in het bijzonder de Steenuil en de Kerkuil. Het werkgebied waarin de uilenwerkgroep actief is bestaat uit een gedeelte van de gemeente Land van Cuijk, met name in de dorpen Beers, Haps, Gassel, Mill, Sint Hubert, Wilbertoord en Langenboom.
Activiteiten werkgroep
In Noord-Brabant zijn vele vrijwilligers actief als uilenbeschermer. De uilenwerkgroep van IVN De Groene Overlaat is een van de ruim 80 werkgroepen die onder de algehele coördinatie van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap werkzaam zijn.
Door aanpassing van het landschap in de loop der jaren zijn natuurlijke broedgelegenheden voor de uilen steeds schaarser geworden. Denk hierbij aan oude vervallen schuurtjes en holtes in oude bomen en hoogstam boomgaarden bij particulieren die veelal verdwenen zijn.
De uilenbeschermers plaatsen bij gastgevers nestkasten die de Steenuil en de Kerkuil kunnen gebruiken als broedplaats. Gastgevers zijn particulieren of bedrijven die hun erf hiervoor beschikbaar stellen. In het werkgebied gaat het om zo’n 60 steenuil kasten en 13 kerkuil kasten.(stand per 2024) De nestkasten worden geleverd door Brabants Landschap.
Het leefgebied van de uilen bestaat uit een biotoop met voldoende voedsel voor de uilen en waarin veilige schuilplaatsen aanwezig zijn. Om de biotopen te verbeteren geven de uilenbeschermers adviezen aan de gastgevers. Door het jaar heen gaan ze in het werkgebied op zoek naar geschikte biotopen waarin zich uilen bevinden en plaatsen daar nestkasten.
In de maanden mei/juni worden de nestkasten gecontroleerd op broedsels en indien er jonge uilen aanwezig zijn worden deze geringd door een gediplomeerd ringer. Doel van het ringen is om de uilen te kunnen volgen tijdens hun verdere leven. De resultaten worden gerapporteerd aan Brabants Landschap.
In de maanden november/december van elk jaar worden de kasten schoongemaakt zodat ze weer gebruikt kunnen worden als nestgelegenheid in het nieuwe broedseizoen.
Ter educatie organiseert de uilenwerkgroep informatiebijeenkomsten en worden de nestkastcontroles en het ringen van de uiltjes soms bijgewoond door groepen kinderen en andere geïnteresseerden.
Vrijwilligers werkgroep
Met 8 vrijwilligers is de werkgroep goed bezet. Coördinator van de werkgroep is Jan van Haare.