Groen in de Buurt

Hoe IVN-Apeldoorn meedoet om de biodiversiteit in de gemeente verhogen. Wij doen dat via het Groenplan van de gemeente Apeldoorn.  Wil je ook meedoen? Neem contact op met de IVN Projectleider.

Vriendelijk groen

Een project op bedrijventerrein Apeldoorn Noord.

Achtergrondinformatie over het Groenplan vanApeldoorn

 

Maak je buurt nóg groenerGroen in de Buurt

Beplanting in straten, op daken en tegen gevels helpen onze stad af te koelen op hete dagen en bij nat weer het regenwater beter af te voeren. Bovendien: groene straten zien er gezellig uit. Het is leuk om samen met anderen natuur in uw wijk te creëren of in stand te houden. Je kunt daar nu zelf ook aan bijdragen door – samen met buren - een stukje openbare ruimte te laten transformeren tot een kleine groene en bloeiende oase. Dat kan een kale groenstrook zijn, een stukje bestrating of tegen de gevel van een huis. De gemeente verwijdert de aanwezige bestrating, levert de planten en plaatst deze. De bewoners onderhouden het. Mensen kunnen (in minimaal een groepje van 3 personen) zelf hun idee indienen, maar kunnen ook inspiratie opdoen in het door de gemeente samengestelde Groenmenu. Jij brengt de ideeën in, de gemeente doet de uitvoering en helpt mee met het onderhoud. 
>> Hier lees je hoe het werkt.

Maak van je huis een thuis voor stadsnatuurKleine vos

Wellicht een open deur voor leden van IVN of KNNV. Je huis is niet alleen jouw thuis, maar ook een plek waar vogels en vleermuizen wonen. En daar kun je zelf veel voor doen. Bijkomend voordeel: groene tuinen vangen wateroverlast op bij extreme buien en zijn koeler in de zomer.
Vijf tips om zelf aan de slag te gaan.  
(Bron: Vogelbescherming Nederland)

Over insectenhotels

 

Tuiny Forest

IVN stelde in het najaar van 2021 25 Tuiny Forest pakketten ter beschikking. Na de oproep van begin deze maand waren de pakketten snel vergeven. Het Tuiny Forest past op slechts 6m2. Dat is een halve parkeerplaats! Het pakket bevat inheemse soorten die goed op de Veluwe passen. Het liefst plaatsen we de boompjes bij bedrijven in de gemeente die daarvoor een stukje parkeerplaats of ander stuk steen inwisselen voor natuur.
>> Meer informatie over Tuiny Forest

November: Plantmaand, handen uit de mouwen!foto archief IVN Apeldoorn (foto Ruud Knol)In Apeldoorn hebben vele basisschoolleerlingen tijdens de maand november bomen geplant. Op 10 november plantten kinderen van basisscholen Het Kompas men De Reiziger tijdens de Nationale Boomfeestdag honderden boompjes in het Zuiderpark. Ze kregen daarbij hulp van studenten van Yverta (voorheen Helicon).
Een dag later, de elfde van de elfde, was het Waterschap Vallei en Veluwe aan de beurt. Leerlingen van groepen 7 van basisschool De Vliegenier veranderden het 'dijkje' in een bos volgens de formule van een Tiny Forest.
En tot slot werden twee Tiny Forests aangeplant bij het station Osseveld-Woudhuis met hulp van kinderen van basisscholen Het Woudhuis en De Regenboog en in de Maten door leerlingen van basisschool De Gong.

Kijkvenster de Ugchelse Enk

(informatie volgt)