Hengelo
Landschap
woensdag09nov2022

Landschapsonderhoud Weusthag Hengelo 5 november 2022

“Start bouw”

Hier eindigde ik mijn laatste verslagje van oktober mee:

Het was een geweldig gave ochtend met zon en vele zweetdruppels. “Bedankt allen voor jullie inzet en tot begin november.” 

En hoe raar ook, afgelopen zaterdag de 5e, zeer slecht weer voorspeld, was het opnieuw een heerlijke ochtend met veel zon. Toch met een mooie opkomst, zeker ook omdat gelijktijdig de Landelijke Natuurwerkdag, waar verschillende van ons ook bij betrokken zijn, werd gehouden. In de heemtuin en het beleefbos was het al een drukte van belang, zo mooi om te zien. En wij als werkgroep hadden een speciale taak die ochtend.

Als IVN gaan we namelijk een nieuw onderkomen bouwen. En hoe gaaf is het dat wij met onze werkgroep daaraan een ‘steentje’ konden bijdragen. Er stonden op de plek van de nieuwbouw enkele Meidoorns. En zeg maar echte doorns. Gelukkig was het blad eraf en konden we de centimeters lange doorns makkelijk herkennen. Uitgraven met de hand was al wel een dingetje. Veel wortels in leemachtige grond is wel een behoorlijke work-out. Maar we zijn wel wat gewend hoor.

Een mooie nieuwe plek werd snel gevonden. En zo werd het terrein voor de nieuwbouw goed bereikbaar voor het zware transport en kregen de meeste Meidoorns een mooie tweede bestemming. Wat wel opviel was de droge bodem. En zo werd dat ook het item in onze pauze (met de koeken van Chantal), de droogte. 

Het was mooie fysieke ochtend. En fijn dat we als WloW een weliswaar een kleine bijdrage, maar wel een natuurlijke, konden leveren voor de start van onze nieuwbouw. En begin december mogen we weer. Dan gaan we aan de slag in de paddenpoel, we kunnen niet wachten. 

Met een IVN-groet Peter

Rubriek niet natuurlijke waarneming: piketpaaltje

Een piketpaaltje is een houten paaltje of metalen buisje of staaf, vaak met een gekleurde kop (geverfd of voorzien van gekleurd plakband), gebruikt om objecten te markeren. Piketpaaltjes markeren vaak in de toekomst te realiseren objecten, zoals nieuwbouw, verhardingen, grenzen, terreinafscheidingen, kabels, leidingen, enzovoort, en worden ook wel gebruikt tijdens archeologische opgravingen om contouren aan te geven of andere bodemvondsten te markeren. De term is afkomstig uit de landmeetkunde.Het is afgeleid van het Franse woord 'piquet', dat gepunt paaltje betekent. Ook het Engelse woord 'picket' (paaltje) is verwant.

Bron: wikipedia