Diverse groene links

Jonge Torenvalken in Beleefbos Weusthag

Natuurorganisaties

 • IVN Nederland  (vereniging voor natuureducatie)
  • IVN Landelijk Bureau. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.
 • WoesteLand
  • WoesteLand is de jongerengroep van IVN. In binnen- en buitenland organiseert WoesteLand gezellige en duurzame low-budget activiteiten en vakanties in de natuur.
 • KNNV KNNV-afdeling Hengelo-Oldenzaal (vereniging voor veldbiologie)
  • Samen genieten van de natuur staat voorop bij de leden van de KNNV, de vereniging voor veldbiologie. Je kunt dat op vele manieren doen: wandelen, excursie, studies, lezingen bijwonen, waarnemen en beleven, cursussen volgen en fotograferen. Het voordeel is dat er altijd mensen bij zijn die erg veel kennis hebben en dat ook graag met je willen delen.Kom gerust eens kijken en meedoen met één van de vele activiteiten in de natuur.
 • Landschapoverijssel.nl
  • Ontdek onder meer de ontstaansgeschiedenis van de landschappen in Overijssel, de planten en dieren die er leven en ontdek hoe de mens het landschap inrichtte om er zo goed mogelijk te kunnen leven)
 • Natuurmonumenten 
  • Natuurmonumenten bezit en beheert meer dan 110.000 hectare Nederland. We maken ons sterk voor alle natuur die nog over is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die wij beheren, maar ook daarbuiten. Want we gaan een stap verder. Op een manier die past bij het Nederland van nu.
 • Staatsbosbeheer
  • Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 270.000 ha natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten.

En verder

Tuin & Landschap
Tuin en Landschap is hét vakblad voor de hovenier en groenvoorziener in Nederland. Het blad richt zich op hoveniers, groenvoorzieners, boomverzorgers, tuin- en landschapsarchitecten, ontwerpers en gemeentelijk groenbeheerders. In Tuin en Landschap vindt u het laatste nieuws uit de groensector, zowel in print als digitaal via onze nieuwsbrief en website.

Beleef de lente
Ze zijn er weer: de webcams van Vogelbescherming! We volgen de vogels terwijl ze nestelen, broeden en hun jongen voeden. En natuurlijk hopen we de jongen ook weer te zien uitvliegen.

Wandelnet
Nederland heeft twaalf mooie provincies, elk met hun eigen charme. Vind makkelijk routes in een bepaalde regio. Of je er nu woont of op vakantie gaat, ontdek de mooiste plekjes van Nederland.

Natuurkalender
Het Nederlandse fenologische waarnemingsnetwerk met waarnemingen van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur sinds 1868.

Bomengids
Via een afstreeplijst de naam van de boom die je ziet achterhalen.

Plaatsengids
Plaatsengids.nl biedt u actuele en betrouwbare informatie over topografie, cultuurhistorie, toerisme en ruimtelijke ordening van alle ca. 6.000 Nederlandse plaatsen. Inclusief verwijzingen naar wat er elders op het internet of in literatuur al over te vinden is. Overzichtelijk op één site bij elkaar. Dankzij Plaatsengids.nl hoeft u zelf niet de duizenden sites en boeken waar iets over deze thema’s te vinden is, af te zoeken. Dat hebben zij al voor u gedaan. Dus dat bespaart u veel tijd en energie.

De Levende natuur
De Levende Natuur is een professioneel forum voor natuurbehoud, -beheer en -beleid in Nederland en Vlaanderen. De artikelen zijn gebaseerd op recent ecologisch onderzoek, ervaring of waarneming van de auteurs. Er worden actuele thema’s gesignaleerd en bediscussieerd door betrokken deskundigen.

Bladmineerders van Europa
Bladmineerders, veroorzakers van plantengallen, en parasitaire micro-schimmels hebben gemeen dat ze, op weinig uitzonderingen na, gespecialiseerd zijn op een enkele plantensoort, of plantengeslacht. Andersom betekent dit dat een plant maar een beperkt aantal gespecialiseerde soorten vijanden, in feite parasieten, heeft. Wanneer de plantensoort eenmaal bekend is, is het daardoor veelal niet heel moeilijk om de parasiet te determineren.
De bestudering van die antagonisten is niet louter een interessante manier om in de natuur bezig te zijn. Het is bij uitstek een manier om inzicht te krijgen in de complexiteit van de biologische relaties in een oecosysteem. Het is misschien wel de meest toegankelijke manier om een beeld te krijgen van wat biodiversiteit werkelijk betekent. Deze website wil er toe bijdragen om deze ervaring toegankelijk te maken.

Digitale zadenatlas
De Digitale Zadenatlas van Nederland is onderdeel van De Digitale Plantenatlas, een internationaal project dat een unieke bijdrage levert aan het identificeren van zaden, vruchten, ondergrondse delen, stengelfragmenten, bladeren, bloemen, knoppen en harsen. De plantendelen worden afgebeeld met kleurenfoto’s van een hoge kwaliteit en voorzien van maatbalk en wetenschappelijke naam. Lokale namen in verschillende talen zijn in een index opgenomen.

Groen bezig
Groenbezig is de plek waar je alles vindt over groen vrijwilligerswerk in Overijssel. Van interessante vacatures tot leuke klussen. Van inspirerende verhalen tot boeiende cursussen. Ook zin om Groenbezig te gaan? Op de website vind je wat je zoekt! Groenbezig is een initiatief van Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel, mede gefinancierd door provincie Overijssel en de Nationale Postcodeloterij. Inmiddels zijn ook IVN, Staatsbosbeheer, Groene Lopers Overijssel en stichting IJssellandschap bij het platform aangesloten.