Houtige gewassen in en rond Heemtuin Weusthag

Houtige gewassen in en rond de Heemtuin

Onder de houtige gewassen vallen de bomen en struiken. In en rond de nieuwe heemtuin staat een flink aantal soorten. De komende jaren zullen we in korte artikelen de verschillende soorten beschrijven.

Dit soort artikelen schrijven we ook in Onder de Loep van KNNV Hengelo-Oldenzaal, waar we beide lid van zijn. Veel kennis over de bomen en struiken halen we uit publicaties van de Nederlandse Dendrologische vereniging (NDV). We hebben nog geen volgorde van de soorten die we gaan beschrijven.

Onze eerste bijdrage gaat over de Chinese vleugelnoot.

Chinese vleugelnoot (Pterocarya stenoptera): een bijzondere vleugelnoot

Op de nieuwe heemtuin staat achter de hei een Chinese vleugelnoot. In Hengelo vind je op veel plekken de Kaukasische – of gewone vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia). Een mooi exemplaar staat op het Tichelwerk aan de zijde van de M.A. de Ruyterstraat. Aan de zijde van de Montessorischool staat ook een Chinese vleugelnoot, zover ons bekend het enige exemplaar in Hengelo.

Beschrijving Chinese vleugelnoot

Het samengestelde blad van de Chinese vleugelnoot is kleiner dan dat van de Kaukasische vleugelnoot. Een opvallender verschil is de gevleugelde bladspil. Ook de vruchten, die in lange trossen hangen, zijn anders. De trosjes zijn beduidend korter (15-20 cm) tegenover die van de Kaukasische vleugelnoot met trosjes van 30 cm tot 45 cm. Ook de gevleugelde vruchtjes zijn anders gevormd.

Of onze boom dit jaar gaat bloeien is (bij het schrijven van dit artikel) nog niet duidelijk. Bij de vleugelnoten zitten de mannelijke- en vrouwelijke bloemen aan aparte katjes. De boom is eenhuizig en heeft dus mannelijke en vrouwelijke katjes. De bestuiving geschiedt met hulp van de wind.

De Chinese vleugelnoot vormt, in tegenstelling tot de Kaukasische vleugelnoot, geen wortelopslag. Dit was een belangrijke reden om voor deze vleugelnoot te kiezen.

In China wordt de boom als straatboom aangeplant. Over de winterhardheid verschillen de meningen in de literatuur. Het exemplaar in de Botanische tuin van Hamburg had er geen last van.

Gerrit Haverkamp en Jan Zwienenberg