Koningsvaren

Koningsvaren in de heemtuin

De koningsvaren is een varen die op vochtige plaatsen groeit. In Twente vind je de koningsvaren vooral in greppels en in veengebieden. Het is een soort die uit kan groeien tot grote pollen met bladeren van meer dan een meter hoog. De sporen worden gevormd in het bovenste deel van het blad en daardoor lijkt, het als ze rijp zijn, of het blad bovenaan verdord is. De varens groeien erg langzaam maar ze kunnen heel oud worden. In Nederland zijn ze behoorlijk zeldzaam en daarom beschermd.

In de oude heemtuin aan de Landmansweg was de koningsvaren dan ook een trots bezit. Het was al een grote pol in het moerasgebiedje.Om deze plant mee te verhuizen naar de heemtuin in het Weusthagpark was een groot avontuur. Al in jaar van tevoren werd hij losgestoken en vorig voorjaar is hij uitgegraven. Er waren vier man voor nodig om hem op een groot stuk plastic te tillen. Op de nieuw plek (in het moerasgebiedje bij de poel) was al een flinke kuil gegraven om hem in te zetten. Er volgde een spannende periode, vooral toen het in juni een tijd heel droog en warm werd. Het blad verdorde deels , maar hield het toch vol.

In de herfst stierf het blad af zoals bij alle varens. Dit voorjaar leek het eerst of de varen het toch niet had gered. De bruine stronk liet geen enkel teken van leven zien. Maar een paar week geleden ontdekten we de eerste witte ruggetjes van de jonge bladeren die zich in de volgende weken mooi uitrolden. Nu staan ze als wandelstokkken overeind: de top nog gebogen – met daarin al de nog groene, onrijpe sporendragers.

Het is spannend dit tweede jaar in de heemtuin. Sommige planten blijken zich geweldig thuis te voelen op deze nieuwe plek en hebben zich geweldig uitgebreid. Andere soorten zijn verdwenen of komen heel voorzichtig op

Lijkt het u ook leuk om als lid van de IVN-werkgroep Heemtuin mee te helpen in de tuin? Of wilt u die koningsvaren nu wel eens zien ? Kom u dan eens langs op een dinsdagochtend of een zaterdagochtend. Adres : Van Alphenstraat 15a (tussen de IJsbaan en De Kapberg).