Kleefkruid pakt werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag beet

Hengelo 15 juni 2023

Persbericht Wlow

Zaterdag 3 juni 2023 Landschapsonderhoud Weusthag

De laatste zaterdag, alweer voor onze WLoW-zomerstop. Vandaag stond op het programma de achtergelaten stammen, die in de Houtmaatleiding terecht waren gekomen, weer op het droge te hijsen. En gelijk maar de bramenstruiken rooien, die er zijn langs het wandelpad aan de zuidkant van de Houtmaat.

De beek bleek op enkele plekken aan het afkalven. Er waren inmiddels al enkele palen geslagen ter voorbereiding van de versterking. Achter deze palen werd het nu door onze ‘Ed & Willem Bevers’ met takken en stammen aangevuld. Een belangrijk karweitje om hiermee het verdere meanderen te voorkomen. Maar ook om te verhinderen, dat de loslopende honden in het gebied de slijtage van de wal zouden doen toenemen.  Helaas laten de baasjes hun honden in het gehele Weusthagpark loslopen. Dit schaadt niet alleen de natuur zoals reekalven et cetera, maar in dit geval ook nog eens de beek. Mijn oproep is dan ook: hondenbezitters: Houd uw hond aangelijnd!

Van bramenstruikenrooien is het niet gekomen. Wat bleek? Al ons werk van voorgaande jaren leidde ertoe dat we nagenoeg geen bramenstruiken in dit gebiedje meer tegenkwamen. Het boomstammentillen bleek toch een zware klus te zijn. Touwen, spierballen en met hulp van een Oekraïense passant, was deze uitdaging een peulenschil. Wie kreeg ook alweer een appel van deze vriendelijk man? Was het Merel of Chantal? Maakt ook eigenlijk niet uit. Het was toch weer een leuke ontmoeting.

Voor 12 uur werd het gereedschap verzameld. En keken we nog even naar het resultaat van de nieuwe beschoeiing. Prima job gedaan en was het een prima bestede ochtend. Leuk voor het elkaar ontmoeten, maar ook om de natuur een handje te helpen. De roze koeken en de koffie lieten we ons smaken. Ondertussen keken we al vooruit naar onze vakanties.

En tja, pas in september gaan we verder. Maar o, wat vliegt de tijd tegenwoordig, he?! Wij zijn al bijna op de helft van het jaar. Nou dan zal september ook wel snel op de deur kloppen.

Ik wens jullie lezers allemaal een mooie relaxte tijd en tot de september dan maar.

Met een groene groet Peter,

coördinator IVN-werkgroep Landschapsonderhoud Weusthag

Waarnemingen:

Kleefkruid

Is een plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). De plant dankt haar naam aan het feit dat ze vast blijft zitten aan alles wat erlangs strijkt. Dat komt door de vele haakjes die aan de stengel en de vruchten van kleefkruid zitten. Planten en vruchtjes blijven hangen in de vacht van dieren, waaronder vrijwel alle zoogdieren. Zo worden de vruchten over grote afstand verspreid.

De bladeren zijn boven het midden het breedst en eennervig. Ze staan in kransen van zeven bijeen. Ook de bladeren zijn voorzien van haakjes, maar minder dan de rest van de plant. De stengel is verdikt aan de toppen.

De bloeiperiode is van mei tot oktober. Kleefkruid heeft dan kleine onopvallende witte bloempjes. Deze bloempjes zijn 2 mm in doorsnee. Uit deze bloemen ontstaan kleine vruchtjes met vele haakjes eraan. De vruchten zitten twee aan twee en zijn 6-8 mm groot. Ze zijn paarsachtig of groen.

Bron: Wikipedia

Deel deze pagina