Vogels spotten in het Grintenbosch

Vogels spotten in het Grintenbosch

Haaksbergen 23 maart 2019

Woensdagmorgen 20 maart kwamen klassen van de basisschool bij ons in het Grintenbosch voor het vogelproject. De kinderen hadden er echt zin in. In de klas hadden ze het vogel filmpje met vogelgeluiden al een keer bekeken.
Ze gingen op pad met een verrekijker en vogelboekje en een iPad om via vragen te achterhalen welke vogel ze hadden gezien.

                                                                                        ■ verslag :  Hermien Lankheet

Ze verdeelden zich over het bos en we hoorden ze niet meer.
Zo stil stonden ze overal te luisteren en te zoeken waar de vogel zich bevond. We zagen ze soms nog wel, omdat het bos is opgeschoond. Er is een rolstoel pad aangelegd en er is meteen achterstallig onderhoud aan het bosbeheer gebeurd.
Ook zat er nog geen blad aan de bomen. Wat natuurlijk wel makkelijker is voor het vogels spotten.

IMG_2759.JPG

De Boomklever gespot

Al snel kwam er een tweetal meisjes aan, die hadden een boomklever gezien. Hij klom langs de boomstam met zijn buik er tegenaan!

Ze mochten een vogelnestje maken voor de boomklevers. Maar ja wat gebruikt zo’n vogeltje nou voor zijn nestje? Ze hakken hun nestje op maat of gebruiken een oud spechtennest.

Of ze  smeren de opening van het vogelhuisje een beetje dicht met modder, zodat grotere vogels of eekhoorns (rovers) er niet in kunnen komen om hun eitjes te stelen.
In het nestje brengen de boomklevers schilfers van dennenschors en blaadjes.

IMG_2758.JPGTelkens zie je de kinderen handen vol nestmateriaal pakken. Als je ze er dan even weer aan herinnert dat het vogeltje alles met een klein snaveltje moet doen!…….   valt het kwartje.
Begrijpen ze dat het maken van een nestje geen gemakkelijk karweitje is voor het vogelpaar.

Waar ze dan na alle  bouwwerk 6 tot wel 9 eitjes leggen. Die mochten de meisjes ook uitzoeken uit de kist met net echte !! nepeitjes. Moeilijk hoor dat uitkiezen welke kleur en hoe groot zijn de eitjes.

Met de, via het vogelspotspel behaalde punten, mogen ze het bos digitaal opruimen.
Dat namen ze ook letterlijk door blikjes en ander afval op te ruimen.

Het leek wel of alle kinderen ervaren vogelspotters waren.

IMG_2757.JPG

IMG_2755.JPG

De juf vroeg na afloop of het had geholpen dat ze in de klas en in de kateaker het vogelfilmpje met geluiden hadden gezien. Om beter de vogels te kunnen herkennen en vinden.
Welk vogelgeluid ze goed hadden onthouden. De duif en de specht.

Daarna besteedde ze aandacht aan elk groepje kinderen. Door te vragen welke vogels ze hadden  gezien. De vogels waren ook erg actief met fluiten deze morgen. Het voorjaar zat in de lucht. Ze hadden veel vogels gezien. Duif, specht, winterkoninkje, roodborstje, boomklever, koolmees en pimpelmees, merel.

Een jongen en meisje hadden de vogel zelfs op de foto gezet: als bewijs. Dat hadden we nog nooit meegemaakt. De jeugd is handig met de iPad. De vogel van de foto in de lucht was een kraai of buizerd?

De juf had ‘s morgens nog gezegd:  ”Wie de groene specht ziet heeft veel geluk, want die ze je in het bos niet zo vaak.”  Warempel hadden jongens de groene specht al vrij gauw gehoord en gezien. Want er broedt namelijk ook paartje groene spechten in het bos.

Gerrit zei nog: ” sorry dat de iPad soms vast lopen. Daar moeten we nog wat aan veranderen.” Maar de juf zei: “Het gaat in hoofdzaak om het gebruik van de verrekijker en het leren luisteren naar de vogelgeluiden.”

Vogelwandeling

Aan het eind nog even gezegd dat het IVN Haaksbergen op zondagochtend 14 april een vogelwandeling houdt in het Witte Veen. Dan kunnen de kinderen ook met verrekijkers zelf vogels spotten.
Van 7:00 tot 9:00 uur, zie website IVN.

Het was een geslaagde ochtend

Een leuke morgen in het bos. Voor de kinderen en voor ons de vrijwilligers van Natuurmonumenten en IVN.

Filmverslag

Er is een filmverslag van de vrijdag morgen (gemaakt door Meester Roel). Met de groene knop hieronder kun je die downloaden en bekijken :

                Klik en Download:
Vogels spotten in het Grintenbosch”
     ( Beschikbaar tot 21 april 2019 )

 

 

Deel deze pagina