Verslag Paddenstoelenexcursie Paddenstoelen

Verslag Paddenstoelenexcursie

Haaksbergen 12 oktober 2021

Paddenstoelwandeling op 10 oktober in Buurserzand

Het was een mooie zonnige zondagmorgen. In de herfst houden we altijd een paddenstoelwandeling om in de herfst de mensen het verschijnen van de paddenstoelen te laten zien.
Voor de volwassenen liepen we een mooi rondje met veel soorten paddenstoelen.

  • door:  Hermien Lankheet
    foto’s: Riki Munzebrock

De kinderen kregen  eerst uitleg over paddenstoelen in de herfst. Er zijn paddenstoelen die vriendje, vijand of vuilnisman zijn. De 3 VVV’s

De vriendjes helpen een boom om voedsel te krijgen ( ze ruilen ook voedingstoffen.)
De vijand is een boef die het eten van de boom steelt.
De vuilnisman ruimt herfstblad, eikeltjes en dennenkegels op samen met de wormen in de grond. Zodat het bos niet heel vol wordt met bladeren en zo.

Er zijn heel veel vormen: paddenstoel met hoed en steel, bolletjes , geweivorm, korstzwam, stervorm, geleiachtig enz.  Ook zie je verschillende kleuren. En ze ruiken ook allemaal  anders.
Onderweg konden ze dat ook ruiken. De Molenaarszwam met meelgeur, groene anijstrechterzwam die dus naar beschuit met muisjes ruikt. De stinkzwam die stinkt.

We lieten aan het begin een eikel met minizwammetjes zien en een dennenkegel met oorlepelzwammetjes . Daarbij konden ze ook de schimmeldraadjes al zien.
Daarna kregen ze een bingokaart met foto’s van paddenstoelen . We liepen de Stendermolenweg een stuk heen en terug.

DSCN2743-COLLAGE.jpg

Zodra ze er een vonden konden ze die afkruisen. Dit vonden ze heel leuk. We hielpen natuurlijk wel met hints en een beetje in de goed richting te laten lopen.
Achterop het blad waren ook nog de vormen in zwart wit getekend.
Ook de geheimzinnige namen : heksenschermpje , ridderzwam en elfenbankje , kluifzwam, kwamen aan bod.

De kinderen met hun ouders waren fanatiek bezig om de paddenstoelen  op te sporen. Hierbij liepen ze ook in het bos langs de zandweg.
Een meisje ving  daar een kikkertje en later nog een spinnetje.
Bij het voorlopen van de wandeling,  toen we  eikelzwammetjes zochten, kregen we zelf een watersalamander met blad in de handen.

DSCN2730-COLLAGE.jpg

De spiegeltjes werden gebruikt om de plaatjes en buisjes goed te bekijken. Ook werd er gekeken met een loep naar de minizwammetjes op een tak en een eikel.
De stuifzwam aardappelbovist en de parelvoetstuifzwam en de aardster  hebben juist weer geen plaatjes of buisjes. Toen we het demonstreerden bij de aardster, dat deze een wolkje sporen weglaat waaien ,vonden ze dat  bijzonder.

Gelukkig was er ook nog een rood met  witte stippen paddenstoel. De vliegenzwam met hoed en nog een bolletje dat net uit het bladerdek gekomen was. Toen werd er nog even “op een grote paddenstoel gezongen” voor een klein jochie.

DSCN2924-COLLAGE (3).jpg

Volgend jaar zullen we weer zonder aanmelding doen, Misschien dat er dan meer deelnemers komen. En contant geld betaling is ook handiger om te vermelden. Het was een geslaagde morgen vonden we als gidsen.
.

Video

Het onderstaande video-verslag is een productie van RTV Sternet, Haaksbergen
Foto’s en montage: Judith Nijlant

Accepteer cookies

Ontdek meer over

Deel deze pagina