Wandel- en fietsroutes

1.1 Blaricummer- en Tafelbergheide, Blaricum

Wandeling in het begrazingsgebied van de kudde Drentse heideschapen die hun thuishaven hebben in de schaapskooi. De invloed van de mens is duidelijk te zien aan de leemkuilen, de zandafgraving en uiteraard de heidevlakte zelf. Gelegenheid om koffie te drinken in Restaurant de Tafelberg.

1.1 Blaricummer- en Tafelbergheide

1.1_blaricummer-_en_tafelbergheide.gpx

1.2 Rondje Schaapskooi Blaricum

Een leuke speurtocht voor jonge kinderen. Spelenderwijs leren ze allerlei natuurweetjes. Achterin staan de antwoorden. De schaapskooi is iedere zondag geopend van 14:00-16:00 uur. Dan kunt u de schapen van dichtbij zien omdat ze in de kraal of in de kooi zijn. Gelegenheid om iets te drinken in Restaurant de Tafelberg.

1.2 Rondje schaapskooi

2. Corversbos, Hilversum

Wandelend door het Corversbos zijn de ontwikkelingen die dit gebied doormaakte nog goed te zien: van heide naar akkers en vervolgens naar gemengd en naaldbos. De verschillende landschapselementen zorgen voor een grote variatie in dieren en planten. De dichtstbijzijnde gelegenheid om koffie te drinken vindt u richting Hilversum centrum.

2 Corversbos

2 Corversbos GPX

3. Gooimeerkust, Huizen

Een verrassende wandeling door een gevarieerd landschap langs de voormalige klifkust aan de Zuiderzee, bos, bouwland en heuveltjes. Op verschillende plaatsen is er zicht op het Gooimeer en Almere aan de overkant. Gelegenheid om koffie te drinken in De Haven van Huizen, Havenstraat 81.

3 Gooimeerkust

4. Heemtuin Blaricum

Drie korte wandelingen met de Heemtuin in Blaricum als uitgangspunt: een wandeling over de Blaricummer Eng (eng = akkertje), een wandeling door de Warandebergen, de overgebleven stuwwal, en een wandeling door de Groeve Oostermeent waar tot 1975 zand werd gewonnen. Gelegenheid om koffie te drinken in Hotel Bellevue, Huizerweg 11, Blaricum.

4 Heemtuin Blaricum

4 Heemtuin Blaricum GPX

5. Landgoederen Hilverbeek en Spanderswoud, ’s-Graveland

Een prachtige wandeling over twee ‘s-Gravelandse landgoederen, ingericht volgens de Engelse landschapsstijl: heuvels en waterpartijen, hoog opgaand loofhout, bosschages en struiken afgewisseld met cultuurgrond. Gelegenheid om koffie te drinken in Café Zomerlust, Zuidereinde 2, ‘s-Graveland.

5 Hilverbeek en Spanderswoud

6. Rondje Raadhuis Hilversum

Een korte wandeling door een boomrijke wijk van Hilversum. In 1800 bestond Hilversum nog uit veldjes en akkers, de zogenoemde engen. De oudste bomen die u tijdens deze wandeling ziet dateren van na 1800, toen de eerste villabebouwing plaatsvond. In het centrum van Hilversum zijn volop gelegenheden om koffie te drinken.

6 Hilversum rondje Raadhuis

7. Groengordel Hilversumse Meent, ten westen van Bussum

Rondwandeling door een woonwijk, gebouwd op de voormalige meentgronden van de Erfgooiers, de Gooise boeren. Met de woonwijk is ook een groengordel met grote waterpartijen ontworpen. De route voert ook door Cruysbergen, een natuurgebied dat nog volop in ontwikkeling is. Gelegenheid om koffie te drinken o.a. in De Meent, Zuidermeent 4-6.

7 Hilversumse Meent

8. Hoorneboegse heide Zonneheideven, Hilversum

Wandeling door een golvend heidelandschap met aan het begin een vennetje met interessante planten en dieren en onderweg het landgoed Hoorneboeg. De geschiedenis komt hier aan de oppervlakte in de vorm van grafheuvels. Gelegenheid om koffie te drinken in snackbar Egelshoek waar de wandeling begint en eindigt.

8. Hoorneboegse heide Zonneheideven

8 Hoorneboegse heide Zonneheideven GPX

9. Op natuurverkenning door Huizen, wandelen en fietsen

De wandeling laat zien dat er in de bebouwde kom van Huizen nog veel prachtig groen te vinden is. De fietsroute is ongeveer 18 km lang en voert behalve door de parken, ook langs het water en door de bossen. Al met al twee prachtige tochten. In Huizen zijn verschillende gelegenheden om koffie te drinken.

9 Huizen natuurverkenning

9 Huizen natuurverkenning fietstocht GPX

9 Huizen natuurverkenning wandeling GPX

10.1 Over de Kromme Rade en het Oppad, Kortenhoef

Vrij lange wandeling over veengrond in een waterrijk gebied dat z’n ontstaan dankt aan de turfwinning. Verdwalen is niet mogelijk. U kunt volop genieten van bijzondere planten en dieren. Dichtstbijzijnde gelegenheid om koffie te drinken in Brasserie Berestein, Zuidereinde 208, ’s-Graveland, in het weekeinde geopend vanaf 12:00 uur.

10.1 Kromme Rade en Oppad

10.1 Kromme Rade en Oppad GPX

10.2 Wandelroute rondje Wijde Blik, langs Kortenhoef, Loosdrecht, Vreeland

Met 10 km kan deze route wat te lang zijn voor wandelaars. Fietsen kan ook, op kleine stukjes wandelpad na, waar u even moet afstappen. De route loopt om een prachtig plassengebied, ontstaan door turfwinning. Gelegenheid om koffie te drinken in Lokaal Zuid, Lindengracht 25, Vreeland.

10.2 Wijde Blik

10.2 Wijde blik GPX

11. Rondje Laarder Wasmeer, ten oosten van Hilversum

Een afwisselende wandeling door bos- en heidegebieden met prachtig zicht op de vennen, het steppelandschap en de zandverstuivingen van het afgezette Laarder Wasmeergebied. Goed te combineren met de rondwandeling vanuit theehuis ’t Bluk. Gelegenheid om koffie te drinken in theehuis ’t Bluk, Zuiderheide 2, Laren.

11 Laarder Wasmeer

11 Laarder Wasmeer GPX

12. Landgoed De Beek, Naarden

Tijdelijk uit het assortiment gehaald.

13. Limitische heide, tussen Naarden en Huizen

Een gevarieerde wandeling over twee heideveldjes, door bosgebieden, langs zandafgravingen, de Naarder eng (een akkertje) en het einde van de Utrechtse heuvelrug: de voormalige klifkust aan de Zuiderzee. Te combineren met de wandeling Naarden aan Zee. Gelegenheid om koffie te drinken in Café Theehuis Bos en Hei, Oud Huizerweg 30, Huizen.

13 Limitische heide

13 Limitische heide GPX

14. Rondom Muiderberg

Gezellige wandeling door bos, over dijken, langs het strand en door een dorp waar overal herinneringen te zien zijn aan vroeger tijden. Ooit lag dit charmante badplaatsje aan zee, wat nog terug te zien is aan de zoutminnende planten. Gelegenheid om koffie te drinken bij het begin- en eindpunt en overal onderweg.

14. Muiderberg

14 Zie ook IVN Route-app.

15. Naarden aan zee wandeling, tussen Naarden en Huizen

De wandeling voert door een gevarieerd landschap met naald- en loofbos, moerasbos, rietvegetatie en weilanden. Er zijn zandafgravingen en ook natuurlijke hoogteverschillen, onder andere te zien bij de voormalige klifkust aan de Zuiderzee. Te combineren met de wandeling Limitische Heide. Gelegenheid om koffie te drinken in pannenkoeken restaurant ‘t Vossenhol bij de speeltuin Oud-Valkeveen.

15 Naarden aan zee

16. Doe-het-zelf route voor rolstoelgebruikers, Naarden vesting

De wandeling is geschikt voor scootmobielen, rolstoelen, kinder- en wandelwagens. De route loopt door het stadje zelf en over het vestingpad rond de vesting, tussen de binnen- en buitengracht. In de vesting zijn volop voor rolstoelen toegankelijke gelegenheden om koffie te drinken.

16 Naarden-Vesting rolstoel

16 Zie ook IVN route app.

17. Wandeling over de Natuurbrug Zanderij Crailo, tussen Bussum en Hilversum

De Natuurbrug die over Zanderij Crailo loopt verbindt een bosgebied met een heidegebied. Vanaf de brug is het afgegraven gebied te zien, op sommige stukken is zo ver gegraven dat er waterpartijen zijn ontstaan. Gelegenheid om koffie te drinken in Eetcafé ’t Pandje, Mies Bouwmanboulevard 131, Hilversum.

17. Natuurbrug Zanderij Crailo

17 Natuurbrug Zanderij Crailo GPX

18. Smithuyser- en Cronebos aan de zuidoostkant van Hilversum

Een boswandeling door particulier gebied. Het is een gemengd bos, dat wil zeggen met loof- en naaldbomen. Doordat de bomen van verschillende leeftijd zijn is er veel variatie en dat maakt het wandelen extra aangenaam. Gelegenheid om koffie te drinken bij Groot Kievitsdal, Hilversumsestraatweg 19, 3744 KB Baarn.

18 Smithuyser- en Cronebos

18 Smithuyzer- en Cronebos GPX

18 Zie ook IVN route app.

19. Wandeling door het Spanderswoud, tussen Bussum en Hilversum

Wandelen door dit fraaie bos is wandelen door tweeënhalve eeuw geschiedenis. Het oorspronkelijke heidegebied werd via zandafgravingen, de aanplant van park- en productiebos omgevormd tot het huidige, veel natuurlijker bos. Dichtstbijzijnde gelegenheid om koffie te drinken in Eetcafé ’t Pandje, Mies Bouwmanboulevard 131, Hilversum.

19 Spanderswoud het bos

19 Spanderswoud het bos GPX

20 Einde Gooi.

Wandelen met IVN door de historie en het heden van het landgoed Einde Gooi.

20 Einde Gooi

20 Einde Gooi GPX

21. Rondwandeling vanuit theehuis ’t Bluk, Laren

Een vrij korte rondwandeling met theehuis ‘t Bluk als uitgangspunt. De prachtige route voert door bos en hei en langs grafheuvels met onderweg kans op een ontmoeting met bijvoorbeeld de schaapskudde, heidevogels en runderen. Te combineren met de wandeling Rondje Laarder Wasmeer. In ’t Bluk kunt u voor en/of na uw wandeling terecht voor koffie en thee.

21 Theehuis ‘t Bluk

21 Zie ook IVN Route-app.

22. Natuurwandeling voor gezinnen op de schansen van Weesp

Deze wandeling is speciaal bedoeld voor natuurliefhebbers en hun kinderen. Er is veel aandacht voor bomen en planten en er worden ook tips gegeven om jonge kinderen op een speelse manier in contact te brengen met de natuur. In Weesp is er volop gelegenheid om iets te drinken.

22 Weesper schansen

22 Weesper schansen GPX

23. Wandeling Zonnestraal, tussen Hilversum en Loosdrecht

Bij deze wandeling staat naast de natuur, ook architectuur centraal. Sanatorium Zonnestraal is een schepping van de architect Jan Duiker uit 1928. Het omringende landgoed met bossen en stuifduintjes was een bij uitstek geschikte omgeving voor de herstellende tuberculosepatiënten. Gelegenheid om koffie te drinken in Brasserie Zonnestraal, naast het hoofdgebouw.

23 Zonnestraal

24. Jagtlust, ‘s-Graveland

Een wandeling door ruim twee eeuwen geschiedenis in de vorm van de ’s-Gravelandse buitenplaatsen en landgoederen Jagtlust, Schoonoord, Spiegelrust en Hilverbeek en de boerderij Stofbergen. Gelegenheid om koffie te drinken in Tuinderij Land en Boschzicht, Leeuwenlaan 34.

24 Jagtlust

24 Jagtlust GPX

25. Leeuwenpalen fietstocht, door Eemnes, Laren, Hilversum en Hollandsche Rading

Een interessante fietstocht van 30 km langs de grenspalen uit de 14e eeuw tussen de provincies Utrecht en Noord-Holland. De grens loopt van Eemnes tot Hollandsche Rading. De terugtocht gaat door de mooiste gebieden rond Hilversum en Laren. Onderweg kunt u koffie drinken bij o.a. Landgoed Groot Kievitsdal, Hilversumsestraatweg 19, Baarn en theehuis ’t Bluk in Laren.

25 Fietsroute Leeuwenpalen

26 Natuurbrug Laarderhoogt

Een wandeling over de natuurbrug Laarderhoogt, vol met oude en nieuwe ontwikkelingen. Er zijn twee routes, een van 5,9 kilometer en een van 7,1 kilometer. De wandeling begint bij de carpoolplaats P+R (Amersfoortsestraatweg, 1272 EZ Huizen), tegenover het Tergooi Ziekenhuis, locatie Blaricum. Langs de route is horeca aanwezig, na ongeveer 400 meter komt u langs uitspanning “De Groene Afslag”. Ook in het ziekenhuis Tergooi Blaricum (tegenover de P+R Crailoo) is horeca aanwezig.

26 Natuurbrug Laarderhoogt

26 Natuurbrug Laarderhoogt GPX

27 Fietsroute Een dwarsdoorsnede van het Gooi

Het Gooi kent een gevarieerd landschap met hei, bos, heuvels, bouwland, zandverstuivingen en zelfs
een kuststrook. Deze fietstocht toont de fietser letterlijk een dwarsdoorsnede van het Gooi, van
Vecht tot Eem en weer terug.

27 Een dwarsdoorsnede van het Gooi

27 Een dwarsdoorsnede van het Gooi (40 km) GPX

27 Een dwarsdoorsnede van het Gooi (60 km) GPX