Overzicht NatuurApps

Het onderstaande overzicht is de uitkomst van de workshop NatuurApps in september 2018. We hebben naar de kwaliteit en het gebruiksgemak gekeken, deze waardering is weergegeven met sterren.

App Omschrijving Waardering

(0 – 5)

Prijs
Bird Guide is de app versie van de Collins (de ANWB gids) en kan ook makkelijk vogels met elkaar vergelijken én geeft naast de zang ook de roep en contactgeluiden van de vogel.

(Collins / ANWB)

4 Ca. € 15
Waterleven grote trefkans, stapsgewijs zoeken aan de hand van duidelijke tekeningen
(bij aankoop van het boek Vijver, sloot en plas. KNNV) zie ook: https://www.waterleven.net/
4 Gratis
Pl @ntnet Herkenning van blad, bloem, vrucht en bast op basis van een in situ gemaakte foto waarmee in het bestand wordt gezocht naar betreffende flora, grote trefkans. 4 Gratis
Obsidentify – Plant op basis van een in situ gemaakte foto waarmee in het bestand wordt gezocht naar betreffende flora, grote trefkans. Via de app ObsMappp is koppeling met Waarneming.nl mogelijk.
(Naturalis)
4 Gratis
Obsidentify – Vlinders op basis van een in situ gemaakte foto waarmee in het bestand wordt gezocht naar betreffende vlinder, grote trefkans. Via de app ObsMappp is koppeling met Waarneming.nl mogelijk.
(Naturalis)
4 Gratis
Paddenstoelen van Nederland Determinatie app,  trefkans is groot, je moet kunnen determineren

(ETI)

4 Niet meer beschikbaar
Wadvogels App voor beginners, met determinatiefunctie waarmee beginners in vier stappen de meeste vogelsoorten (totaal 180 soorten
(Vogelbescherming)
3 Gratis
Vogels van Europa Naslagwerk, redelijke goede beschrijvingen en meerdere foto’s van de vogel én de zang voor de herkenning
(Naturalis)
3 Gratis
Tuinvogels een app voor beginners, herkenning aan de hand van mooie illustraties, heldere beschrijvingen en vogelzang.
(Vogelbescherming)
3 Gratis
Flora NL Determinatie app, trefkans is er (elektronische Heukels), je moet kunnen determineren.
(ETI)
3 Niet meer beschikbaar
Leafsnap Herkennen van bladeren, loopt vast, trefkans erg laag. 0 Gratis
Mycofree Herkenning, 50 paddenstoelen, niet doen! 0 Gratis

Een aantal opmerkelijke waarnemingen:

Ondanks de redelijke nauwkeurigheid van apps als Pl @ntnet en Obsidentify kan de uitkomst van een en dezelfde waarneming verschillend zijn. Bijvoorbeeld Pl @ntnet geeft een Zee-aster aan terwijl  Obsidentify voor diezelfde plant een Liggende Aster identificeert.

Ook bij het identificeren van eikenbladen bleken beide apps verschillende resultaten te geven. Bijvoorbeeld de een spreekt van een Amerikaanse Eik daar waar de andere het heeft over een Zomereik.

Obsidentify Vlinders blijkt bijzonder scherp te kunnen waarnemen. Bijvoorbeeld probeer maar eens een Kleine Vuurvlinder te identificeren in een dek van bladeren die zelfde kleur als de vlinder hebben.