Strooisellaag onderzoek

Het strooissellaag onderzoek is een natuurbeleving die sinds 1984 aan kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar wordt aangeboden.

Doel
Tijdens het strooisellaag onderzoek maken de kinderen kennis met allerlei bodemdiertjes die leven in de composthoop (strooisellaag). Ook krijgen ze uitleg over de kringloop en voedselketens.

Hoe werkt het
Met deze natuurbeleving haalt de werkgroep natuureducatie, letterlijk de natuur naar binnen. Maar deze natuurbeleving kan ook buiten worden gehouden in bijvoorbeeld een Tiny Forests in de buurt. De IVN Natuurgids komst langs met kisten strooisel en andere hulpmiddelen.

Strooisellaag onderzoek
Met behulp van loepjes, zoekkaarten en handleidingen onderzoeken de kinderen zelf het strooisel. Gedurende de activiteit begeleiden IVN-natuurgidsen en andere vrijwilligers hen daarbij. De kinderen ontdekken en bekijken allerlei bodemdiertjes. Daarnaast leren ze dus ook hoe de natuur haar eigen afval opruimt en welke rol dier en schimmels daarin spelen.

Ieder kind onderzoekt en leert hierbij op zijn eigen manier. Het ene kind gaat volledig zijn eigen gang en de andere probeert samen te werken om achter de antwoorden te komen. Ook valt het op dat meisjes en jongens vaak hun stereotype gedrag vertonen. De meeste jongens gaan direct met hun vingers in de composthoop om diertjes te zoeken terwijl de meeste meisjes het bij aanvang maar vies vinden. Het is vaak een overwinning als de meisjes na enkele minuten het eerste beestje durven te pakken.

Impressie
Voor een impressie van deze natuureducatie: Strooisellaag onderzoek in beeld