Hoog bezoek

Als iets veel in het nieuws is en er foto’s rondgaan op sociale media kun je spreken van ‘hoog bezoek’. Dus ik voeg daar nog maar iets bij. Hij of zij was namelijk in mijn tuin. En wel op de Streptocarpus, ook wel de Kaapse primula genoemd. Ik heb die buiten in een schaal voor mijn raam staan en heb dus goed zicht, zit eerste rang. Een foto maken is een ander ding. Dat lukt bijna niet bij dit hoog bezoek. Bij de overburen zag ik ook eens een exemplaar. De buurkinderen waren er bang voor. Gingen er met een grote boog omheen alsof het een wesp was en ze gestoken konden worden. Gelukkig hoef je daar niet bang voor te zien. Dit hoog bezoek steekt niet maar heeft toch wel een afmeting van 2,5 á 3 cm lang en 1,25 cm breed.

We hebben het hier over de kolibrievlinder. In Zuid-Amerika heb ik kolibries gezien, ook hele kleine. En inderdaad: het gedrag is hetzelfde. Ze hangen voor een bloem en steken hun lange roltong erin om nectar op te zuigen. Een fascinerend gezicht. Vooral die vleugels die razendsnel worden bewogen om op locatie(hangplek) te blijven. En weg is tie weer. De vlinder schiet van bloem naar bloem en de vergelijking met de kolibrie(de vogel) is snel gemaakt. Ze blijven nooit op een bloem zitten zoals de vlinders die wij kennen.

Oorspronkelijk komt de vlinder in het zuiden voor maar wordt steeds vaker in de Nederlandse tuinen gezien. Zeker als je bloemen hebt waarvan ze houden. Ik heb ze ook vaak op Phlox gezien. Ook de Rode Valeriaan en IJzerhard (Verbena) zijn geliefde nectarplanten.

Het insect is eigenlijk een nachtvlinder maar is overdag actief.

De kolibrievlinder is een trekvlinder die jaarlijks vanuit het zuiden naar ons land komt en zich hier voortplant. De nakomelingen vliegen vooral in augustus. Vanaf mei kunnen we de trekkers uit het zuiden zien.

Ze leggen hun eitjes vooral op walstrosoorten. De kolibrievlinder hoort bij de pijlstaarten zoals het Groot Avondrood, die hier vaak bij riet en water wordt gevonden. Misschien toch maar eens opletten als ’s avonds je buitenlamp aan is de komende tijd. Je kunt ze daar soms treffen.

 

 

Elza Vis