Column week 29, Mijn huis Pica Pica’s

Nee, dit is niet de nederlandse naam van mijn ‘huisdier’. Ik heb genoten van zijn brutale buitenacties. 
Al heel lang stond er een zadentaart (zie foto) voor vogels in mijn tuin. Het was een cadeau van mijn schoonzus. Maar afgelopen winter was het voedsel niet zo in trek. De ‘taart’ stond te dicht bij mijn raam, denk ik. Ik zette hem verder weg op een verhoging. Dat werkte beter. Tot voor een paar weken terug had ik volop activiteit van mijn Pica Pica’s. Op een zwoele zomeravond riepen ze nog, met een avondlijk tekke-tek, tekke-tek. Het klonk als een verwijt. Misschien omdat ik de zadentaart, of wat er van over was, inmiddels had opgeruimd.

eksterIk merkte pas dat een Pica Pica mijn zadentaart had gevonden toen mij huiskat driftig zwaaiend met zijn staart voor het raam stond, mekkerend, zoals huiskatten soms doen als ze een vogel zien.
Toen ik mijn kat naar buiten liet zag ik wat er weg vloog. Overigens een veel te grote buit voor een kat, maar ja, die zien wel vaker iets wat ze niet kunnen vangen, terwijl ze denken dat ze het wel aankunnen. Net mensen, die huiskatten….
Het paartje Pica Pica’s had de zadentaart geruïneerd. Het was een puinhoop geworden. Eerst, toen het nog wat koeler was pikten ze netjes, zover Pica Pica’s dat kunnen, de taart aan met hun grote snavels. Parmantig stapten ze rond de lekkernij, tenslotte een taart. Ik zag dat van een afstand en bewonderde de dieren: die prachtige paarse en groene glas en die intelligente kraalogen. De schitterende lange staart, de mooie zwart-witte borst.

De Pica Pica, de ekster dus, is een prachtige doch beruchte vogel. Hij is lang niet bij iedereen geliefd omdat het ook een rover is. Onderzoek naar het menu van het dier wijst uit dat ze zich toch overwegend met insecten voeden.
Er komen steeds meer eksters, hoor je wel eens. Ze worden jaarlijks geteld en het blijkt dat er juist minder eksters zijn; het aantal is sinds 1980 gehalveerd. Ze vallen wel meer op. Dat komt omdat ze flexibel zijn en zich aanpassen aan omstandigheden en zodoende noodgedwongen vaker in steden en dorpen broeden. 
Misschien is deze column aanleiding enigszins anders naar de Pica Pica te kijken. Al is het alleen maar om de schoonheid van het dier.

Elza Vis,
IVN-natuurgids

Digitale krantversie Column 2020-29, 15 juli 2020, pagina ?

Naar columns 2020

Vind je dit leuk? Steun ons en word lid!

Word lid