Bomenwandeling

Opnieuw uitdeelactie bomen

Cuijk de Groene Overlaat 10 januari 2024

Opnieuw gratis boompjes via ‘Plan Boom’

Na de succesvolle uitdeelactie van gratis boompjes en struikjes in februari 2023 via het PlanBoom project, zal dit jaar een vergelijkbare actie worden ondernomen.
In het gehele Land van Cuijk zullen maar liefst 3000 stuks plantgoed een nieuwe bestemming krijgen. Deze zijn beschikbaar gesteld door IVN Brabant, in samenwerking met o.a. Brabants Landschap, Milieuvereniging Land van Cuijk en andere groene organisaties, zoals ‘Trees for all’. Bekostiging vindt dit jaar voor de helft plaats via de Postcode Loterij, terwijl de gemeente LvC de andere helft voor haar rekening neemt. Op die manier laat de gemeente zien haar groene ambities serieus te nemen.

Veel van het uitvoerende/uitdelende werk zal door de lokale IVN-afdelingen (Boxmeer, Grave, Cuijk) worden verzorgd, soms ondersteund door dorps- of wijkbewoners die hun eigen tuin of straat willen vergroenen.
Het plantgoed bestaat dit jaar uit zogenaamd ‘bosplantsoen’, waarbij de bomen en struiken via hun bloemen en/of vruchten een belangrijke rol spelen bij de bevordering van de biodiversiteit. Het ruime assortiment omvat o.a. Gelderse roos, Hazelaar, Lijsterbes, Vuilboom, Kornoelje, Kardinaalsmuts, Liguster, Hondsroos.
Het is dit jaar de bedoeling dat per persoon max. 5 planten kunnen worden meegenomen, die bovendien verschillende soorten omvatten. Een en ander natuurlijk afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid per soort.

De uitdeelacties zijn gepland op zaterdag 3 februari en zaterdag 2 maart 2024, tussen 10.00 en 12.00 uur, waarbij vooralsnog de volgende dorpskernen zijn gepland:
op 3-2-2024: Beers, Cuijk, Escharen, Gassel, Ledeacker, Linden, Mill, St. Anthonis, Stevensbeek, Westerbeek
op 2-3-2024: St. Agatha, Haps, Vianen, Wilbertoord
Afhankelijk van de weersomstandigheden tegen die tijd kúnnen genoemde data veranderen. Hou wat dat betreft de IVN-websites https://www.ivn.nl/afdeling/cuijk-de-groene-overlaat/ ; https://www.ivn.nl/afdeling/de-maasvallei/ ; https://www.ivn.nl/afdeling/grave/ in de gaten.

De subsidieverstrekkers en de verschillende betrokken ‘groene organisaties’ stellen het op prijs als tijdens de uitdeelacties of individuele plantacties wat foto’s gemaakt worden die het succes en de waardering voor de actie illustreren.

Met groene groeten van de 3 IVN-afdelingen in het LvC (Boxmeer, Cuijk, Grave)

Deel deze pagina