Born - Land van Swentibold
Vogels
Op
donderdag13okt202219:30

Presentatie “De buizerd”

Lezing verzorgd door Gerard Compiet

Buizerd foto AHitVDe buizerd is onze talrijkste en misschien ook onze bekendste roofvogel. Vaak wordt hij hoog in de lucht waargenomen. Rondjes zwevend en daarbij al of niet miauwend. Dan weer zittend in een boom aan de bosrand of op een paal langs de snelweg. In dit laatste geval ogenschijnlijk een beetje suffig rondkijkend. Schijn bedriegt echter. De vogel zit dan meestal op de uitkijk en via deze zit-en-wacht strategie probeert hij vroeg of laat zijn slag te slaan en een argeloze prooi te overrompelen.

De buizerd is een roofvogel die alleen al door zijn afmetingen tot de verbeelding spreekt. Veel verder dan het geijkte ‘roofvogel op een paal’ komen veel mensen meestal niet, terwijl men graag meer over de vogel te weten zou willen komen.

Welnu aan die vaak geuite wens wil IVN-afdeling Born-Land van Swentibold graag voldoen door het organiseren van een lezing die helemaal in het teken van de buizerd staat. Op deze avond zal Gerard Compiet het o.m. hebben over

-de veldkenmerken en het zintuiggebruik
-het buizerdbiotoop
-de jachtstrategieën en de prooikeuze
-de broedbiologie
-de buizerd tijdens de trek
-de relatie met andere organismen
-de verhouding buizerd/mens vroeger en nu.

Buizerd foto MeinseDeze lezing verschaft u een duidelijk beeld van het wel en wee van de buizerd. U zult daarna tijdens uw wandelingen met meer plezier en kennis van zaken naar de buizerd kijken.

Genoemde ‘buizerdavond’ door IVN-Born-Land van Swentibold wordt gehouden op donderdag 13 oktober vanaf 19.30 uur in het podiumkerkje in Grevenbicht.

Bij het kerkje is weinig parkeerplaats. U kunt parkeren op het Burgemeester Kotenplein (de markt), 6127BN, in Grevenbicht.
Vanaf dat plein loopt u in een minuut of 7 via Beegtermarkt en Peperstraat naar het Podiumkerkje in de Heilig Kruisstraat.

Toegang gratis, ook voor niet-leden.

Algemene informatie

donderdag 13 oktober 2022 - 19:30 tot 22:00
Locatie: 
Podiumkerkje Grevenbicht
Heilig Kruisstraat 30
6127 CD Grevenbicht
Nederland
Google Maps image