Onderzoek Rottend fruit in de tuin

In de nazomer verdwijnen langzaam aan de kleuren  uit de tuin. Er komen andere kleuren voor in de plaats. Veel planten hebben hun optimale bloeitijd in juli en augustus. Toch zijn er nog steeds vlinders te zien als het een beetje warm en zonnig is. Normaal gesproken zie je de vlinders op de bloeiende planten, maar er zijn soorten die ook andere voorkeuren hebben.

Een paar dagvlindersoorten zie je heel regelmatig op rottend fruit. Dat zijn onder andere atalanta, gehakkelde aurelia en bont zandoogje. Ze komen af op de geur en gaan met hun roltong door de openingen in de schil van bijvoorbeeld appel, peer of pruim. De vruchtensappen worden zo opgezogen. Met name als de vruchten al wat hebben liggen gisten, zijn ze er gek op. Als u deze vlindersoorten naar uw tuin wilt lokken kunt u dus het gevallen fruit laten liggen of, als u geen fruitbomen hebt, wat rottend fruit op een schaal leggen.

Vooral veel atalanta’s hebben een sterke voorkeur voor fruit, dus bij een beetje mooi weer zie je atalanta’s in je tuin.

vlinders op fruitWat vlinders op (rot) fruit, boven nachtvlinders, onder dagvlinders (Bron: Kars Veling)

Niet alleen overdag lokt fruit vlinders, ook ’s avonds blijkt het fruit gebruikt te worden. Talloze nachtvlinders zijn erop te vinden, zoals huismoeder, volgeling, piramidevlinder, agaatvlinder, roesje en andere uilen. Later in het jaar zijn ook de herfstuilen er gek op. Ook op fruit dat nog aan de plant hangt kun je vlinders aantreffen, met name als het begint te rotten. Druiven bijvoorbeeld kunnen nog tot ver in oktober vlinders aantrekken. Wanneer je dat niet hebt hangen, zet dan een fruitschaal buiten op een zonnige plek en geniet van het vlinderbezoek. Hoe rotter het fruit, hoe meer kans u hebt. Allerlei fruit voldoet, maar vooral een rotte banaan erbij levert vlinders op, omdat de geur daarvan heel sterk en blijkbaar onweerstaanbaar is. Vergeet niet om ook ’s avonds, als het net donker is, bij het fruit te kijken en u zult versteld staan van de grote variatie die u erop tegenkomt.

Dus leg wat rottend fruit in je tuin en je ziet veel vlinders.