Bernheze
Bloemen & Planten
donderdag30mei2019

Tulpenboom in bloei

Tulpenboom op de Abdij van Berne staat in bloei.

 

Sinds 2018 staat er een echte tulpenboom in de Abdijtuin. Het is de Liriodendron tulipifera, dus niet te verwarren met de Magnolia sulangeana of beverboom, die ook wel de tulpenboom wordt genoemd vanwege zijn bloemvorm.

Tulpenboom Liriodendron tulipiferaDeze jonge boom staat er omdat er een plaats in de tuin is vrij gekomen doordat  de zilverspar, die tegen de vijver stond, omwaaide en tegen het bierlokaal van de Abdij viel. Hij veroorzaakte toen flinke schade aan het dak. De zware storm van 18 januari 2018 was de oorzaak.

Een bijkomend voordeel is wel dat de Abdijkerk en het klooster nu veel beter in beeld komen.

Tegelijk met deze storm viel ook een zilverspar om op de Norbertinessenabdij St. Catharinadal in Oosterhout.

In Apeldoorn op Paleis ’t Loo staat een Liriodendron met een omtrek van 580 cm. en een hoogte van 34 m. Het is het dikst geregistreerde exemplaar van deze soort in Nederland (uit: Monumentale bomen in  Nederland door G.de Graaff)

De tulpenboom is een snelgroeiende boom die in Nederland 30 meter hoog kan worden. Het blad heeft een typische vorm waarbij de bladtop ontbreekt, daardoor lijkt het blad op een tulp. In de winter kleurt het blad opvallend geel. Oudere exemplaren zijn indrukwekkende bomen met een grove takstructuur.

Kijk de foto's

Tekst: Peter Kriele

Foto’s: Peter Kriele en Femke Brouwer