Biodiversiteit

Het gaat goed met de egels!!

Bernheze 17 oktober 2023

Elk jaar worden er egeltellingen gehouden. Mensen gaan dan zoeken naar zo veel mogelijk egels. Als ze klaar zijn met tellen, geven zij dat door aan de Zoogdiervereniging.

Zij moeten doorgeven waar ze de egel hebben gezien en op welke dag ze de egel hebben gezien. Door deze egeltelling leren wij meer over de egel. Dit jaar zijn er ruim 13.500 egels geteld. In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste egels geteld.

Kijk hier naar een mooie video!!

Egels houden van tuinen

De meeste egels worden geteld in de tuinen van mensen. Heel vaak komen egels in een tuin om eten te zoeken. Omdat er in steden niet veel natuur is. De egels moeten wel genoeg eten kunnen vinden. Vooral als ze hun winterslaap gaan houden.

Egels kan je vrij goed horen. Afhankelijk van wat ze aan het doen zijn, kunnen ze snurken, snuiven, snuffelen en smakken.

Hoe maak je je tuin geschikt voor egels?

Egels kunnen overwinteren in tuinen. Vanaf medio oktober tot maart houden egels hun winterslaap.  Ze zoeken dan een plekje waar ze zich goed kunnen verschuilen. Het liefst onder bladeren.

Als je je tuin wil opruimen en de afgevallen bladeren wilt verwijderen: Maak dan in een hoek van de tuin een flinke stapel bladeren. Tot wel 1 meter hoog. In de stapel bladeren ontstaat dan gedurende de winter zogenaamd “broed”. Dat wil zeggen dat de bladeren dan vanzelf gaan verteren. Daarbij komt energie vrij en de stapel bladeren wordt onderaan warm.

De egel vindt dat een fijne plek om zijn slaap te houden.  En je zult dan in de herfst en de winter altijd een gast in je tuin hebben.

En misschien gaat de egel dan een nest maken. De meeste egelwijfjes krijgen één keer per jaar 3 tot 6 jongen, die ergens tussen eind juli en half oktober geboren worden. Egeltjes worden blind en doof geboren. Vlak na hun geboorte zijn ze ook nog vrij kaal. Maar als je goed kijkt zie je toch een paar kleine, bleke stekeltjes zitten.

Hoe kan je de egel nog meer helpen?

Egels kunnen heel ver lopen. Om het nog beter voor de egels te maken zou je een opening in je tuin kunnen maken.

Ook kan je aan je buren vragen of zij dat ook willen. Dan kan je een soort egelsnelweg maken.

Je kan het beste een schaaltje water en een bakje droge kattenbrokjes buiten zetten voor de egels. Melk en meelwormen worden afgeraden.

Als je ook mee wil doen met de egeltelling kan je je hier aanmelden.

Ontdek meer over

Deel deze pagina