Buurt vergroenen

Help een egel op weg

Bernheze 1 februari 2024

De egel is in de laatste jaren sterk afgenomen in Nederland. Daarnaast is de egel vanuit het platteland meer naar het stedelijk gebied getrokken. Hier hebben egels minder last van bijvoorbeeld dassen, maar ook het leven van een stadse egel kent gevaren en moeilijkheden. Over het aantal individuen in steden en waar deze voorkomen is nog weinig bekend.

Gevaar voor egels

Het leven van een stadse egel kan op verschillende manieren belemmerd worden of zelfs de dood tot gevolg hebben. Het grootste aantal verkeersslachtoffers onder de zoogdieren zijn egels. Het aantal aangereden egels zou nog verder omlaag gebracht kunnen worden door bijvoorbeeld egelvriendelijke oversteekplaatsen te maken. Dit zijn bijvoorbeeld oversteekplekken met aan beide kanten van de weg groenvoorzieningen en een verkeersdrempel ertussen om de snelheid van het verkeer te verlagen. De rest van de straat moet dan zo egel-onvriendelijk mogelijk ingericht worden om de kans te vergroten dat de egels de oversteekplaats gaan gebruiken.

Een andere belemmering zijn watergangen waar egels niet uit kunnen komen. Egels kunnen goed zwemmen, maar als ze het water niet uit kunnen raken ze uitgeput en kunnen ze uiteindelijk toch overlijden. De oevers in steden zijn vaak niet uittreedbaar voor egels. Het is belangrijk dat die watergangen aangepast worden, waar heel weinig tot geen plekken zijn voor egels om het water te verlaten. Dit kan door er natuurlijke oevers met een geleidelijke afloop van te maken of door het plaatsen van faunatrappetjes.

Tuinen

Tevens moeten de egels de stad ook delen. Wij mensen wonen er ook en nemen veel ruimte in met onze huizen en tuinen. Onderzocht is dat veel van de tuinen ontoegankelijk is voor egels. Helaas zijn dit nog meer dan 75 procent van alle tuinen in een wijk. Door de tuinen toegankelijk en egelvriendelijker te maken, kan er een groter geschikt leefgebied voor de egel gecreëerd worden.

Voedselaanbod

Een ander belangrijk punt is het voedselaanbod, zonder eten kan een egel niet overleven. Egels eten verschillende soorten insecten en andere ongewervelde dieren, zoals kevers, spinnen, rupsen en regenwormen. In alle buurten zijn verschillende soorten gevonden die deel uitmaken van het dieet van de egel. Wel waren er verschillen tussen de buurten te zien. Zo had de ene buurt bijvoorbeeld veel spinnen en een andere juist veel pissebedden of regenwormen.

Wat kun je doen om de egels te helpen?

  • Maak een doorgang in de tuinomheining van minimaal 13 bij 13 centimeter.
  • Plant verschillende soorten beplanting aan in jouw tuin. Dit trekt insecten aan die als voedsel voor de egels dienen en geven de egel beschutting.
  • Maak een mesthoop of composthoop. Dit trekt ook allerlei insecten aan die egels kunnen eten.
  • Laat wat bladeren in de tuin liggen. Deze kunnen egels gebruiken om hun nest van te bouwen. Ruim bladeren niet op maar maak een plek vrij waar je bladeren verzamelt. Een hoop die 1 meter hoog is, is in de winter door broed (rotting) een warme plek voor een egel.
  • Creëer een rommelhoekje met wat takken(hopen) en stenen. Onder deze takkenhopen kan een egel een nest bouwen.
  • Zet een schaaltje water neer. Zo hebben de egels en ook andere dieren zoals vogels toegang tot drinkwater.

Ontdek meer over

Deel deze pagina