Onderzoek De meest natgeregende vogels van 2019

De laatste dag voor Kerstmis en het regende pijpenstelen. Hopelijk kon u binnenblijven. Zo niet: dan maar goede regenkleding aan. De prettige keerzijde is dat (bijna) iedereen de komende dagen nog vrij is, en waarschijnlijk sowieso veel binnen. Een mooie gelegenheid om de meest natgeregende vogels van 2019 te bekijken.

Waarom natgeregende vogels bekijken? Dat is toch zielig? Valt wel mee hoor. Liever hebben ze 20 graden Celsius en zon, net als wij, maar dramatisch is het niet. Vogels hebben waterafstotende veren bovenop en donsveren eronder, dus blijven droog en warm.

Waarom kijken dus? Nou, vogels kunnen zo hilarisch serieus en koelbloedig blijven in de ergste stortbui, of juist bloedchagrijnig kijken als het regent (herkenbaar?). Ze genieten er enorm van, zoals de steenuil hierboven, of bedenken slimme manieren om droog te blijven. Ze accepteren gewoon wat er is. Weinig tekst en uitleg, alleen het gevoel: ook zo is het goed. Fijne feestdagen!

Slobeend in de regenSlobeend (Bron: Adri de Groot)

Sperwer in de regenSperwer (Bron: Ingrid van Ek)

Knobbelzwaan in de regenKnobbelzwaan (Bron: Annelies Vriens)

Kauwen in de regenKauwen schuilen voor de regen (Bron: Cees Bax)

Heggenmus in de regenHeggenmus met druppeltjes omdat zijn veren zo goed water afstoten (Bron: Hans Peeters)

Met veel dank aan alle fotografen! Maakt u zelf ook wel eens een opvallende, aparte, grappige of ontroerende vogelfoto? Upload hem dan op de Vogelfotogalerij van Vogelbescherming en laat iedereen ervan genieten.

Tekst: Jeanet van Zoelen, Vogelbescherming Nederland
Foto’s: Peter van de Braak (leadfoto: steenuil), Ingrid van Ek & Annelies Vriens, Fotogalerij; Adri de Groot, Vogeldagboek.nl; Cees Bax; Hans Peeters