Werkgroep Buurtkruiden

Coördinator

Dré Kuijpers

Doelstelling

Het onder de aandacht brengen en beschikbaar stellen van verse keukenkruiden.

Werkwijze

Op diverse plekken in Oirsbeek en Sweikhuizen staan kruidenbakken. Ieder voorjaar krijgen de bakken een grote beurt en worden ze aangevuld, sommige kruiden overleven de winter namelijk niet. Omwonenden kunnen gedurende het seizoen kruiden plukken voor eigen gebruik en het staat iedereen vrij om wat onkruid te wieden of water te geven indien nodig.

Informatie

Stuur een e-mail naar info@ivnschinnen.nl of stel uw vraag op onze Facebook-pagina.

Waar staan de kruidenbakken?

1. Sweikhuizen, achter de kerk op het podium in de hoek.
2. Oirsbeek - Sint Lambertusstraat op het doodlopende stuk achter het gezondheidscentrum.
3. Oirsbeek - Grachtstraat aan het plein aan de kant van het centrum, in de vlindertuin, 2 stuks.
4. Op het pad tussen de huizen aan de Drossaertweide en de Op de Graaf, 2 stuks.

Wij willen een kruidenbak bij ons in de wijk

De spreiding van de kruidenbakken is momenteel niet erg groot, maar ze kunnen verplaatst worden. Weet u een goede, redelijk zonnige plek waar een kruidenbak niet in de weg staat - let daarbij op voetgangers, auto's en hulpdiensten? Laat het ons weten.

Keukenkruiden

De kruiden die in alle bakken staan:

Salie (salvia officinalis) - Lekker in vleesgerechten, sauzen of in de jus. Gebruik niet te veel, bak het even mee met de uitjes, of snij het fijn en kook even mee in saus of jus.

Munt (mentha) - Gebruik het in de thee, of in warme melk. Bij ijs, kwark, yoghurt of fruit, zoals aardbeien of vruchtencocktails.

Marjolein (oregano vulgare) - Onmisbaar in de Italiaanse keuken. Goede smaakmaker in pastasauzen, op pizza's of door het deeg van zelfgebakken brood.

Tijm (thymus) - Een goede toevoeging in tomatensaus of bij stoofvlees, groenten of kaas.

Lavendel (lavandula) - Lavendel is in de bloei natuurlijk al leuk om te zien en te ruiken, maar het kan ook in stoofpotten of bij kip of lamsvlees uit de oven een zoetige geur en smaak meegeven. Ook geschikt om lavendelsiroop van de maken.

Bonenkruid (satureja) - Kook of bak het mee met bonen en peultjes om de gasvorming een beetje tegen te gaan. Met azijn ook lekker in salades.

Rozemarijn (rosmarinus officinalis) - Kan snel overheersen, maar soms is dat ook heel lekker. Snij wat blaadjes fijn in de tomatensaus. Of gooi hele takjes bij kip of aardappels uit de oven.

Peterselie (petroselinum crispum) - Voeg fijngesneden krulpeterselie pas aan het eind van de bereiding toe en het kan bijna overal bij, ook als garnering. Lekker bij asperges, eigerechten. Veelgebruikt in de Spaanse keuken. Bladpeterselie kan mee in de stoofpot en geeft dan goed zijn smaak af.

Onderhoud van de planten

Kruiden hebben niet veel onderhoud nodig. Sommige hoeven niet eens water te krijgen, maar andere lusten wel een slokje. Snoeien is niet echt nodig: pluk, knip of snij wat af voor gebruik en zorg dat er wat plant overblijft. Dat loopt vanzelf weer uit. Pluk van bosui alleen het groen, er komen vanzelf nieuwe scheuten. Gewoon in een bodempje water op de vensterbank kunt u er maanden mee vooruit.

Water geven

Geef niet of nauwelijks water aan lavendel, tijm, oregano, rozemarijn: de wat droge mediterrane kruiden houden van arme, droge grond.
Salie en bonenkruid hebben wat meer vocht nodig, maar overdrijf niet.
De groene kruiden als peterselie, munt, basilicum, bieslook, bosui houden wel van een slokje. Laat ze niet uitdrogen.

Onkruid

Alle niet-kruiden die in de bakken groeien mogen eruit, ze nemen onnodig licht, water en voedingsstoffen weg van de kruiden.