Begeleider Jeugd-IVN

Project ‘Lang leve planeet aarde’

Asten-Someren 28 augustus 2022

Het grote nieuws is dat de schoolgidsen en de natuurbegeleiders op 19 september gaan starten met het project “ Lang Leve Planeet Aarde” samen met het museum Klok en Peel en Cusova ( cultureel Someren en Asten). Dit houdt in, dat van alle 19 scholen van Someren en Asten in een bepaalde tijd van het komend schooljaar alle kinderen activiteiten doen met het thema duurzaamheid.

Dit betekent, dat de groepen 1en 2 en 3 bezig zijn met de landschapskist van het IVN waar de leerkracht zelf de activiteiten uithaalt.

Groep 4 , 5 en 6 gaan met groepjes het “Kijk in je wijk spel” doen. Al de aspecten die met duurzaamheid te maken hebben en die ze tegen komen in de wandeling, zoals zonnepanelen, wadi groenen daken, afwatering systemen worden besproken. Dit in afwisseling van de speelse opdrachten, spring in je schaduw en ga met de neus in de wind, wat groeit hier op de stoep en zou je hier willen wonen enz.

Voor groep 7 en 8 is er Sarah’s wereld een educatief spel over duurzaamheid . Sarah betrekt de kinderen bij de dieren die het moeilijk hebben en waarom. Dan maakt ze een ballonreis om de wereld om al de delfstoffen te zien voor een colablikje te maken . Dan wordt er op in gegaan hoeveel natuur eenheden nodig zijn om dat blikje cola te vervaardigen. Als Sarah haar verjaardag gaat vieren moeten de kinderen uit al de dingen die je normaal nodig hebt voor een verjaardag gaan kiezen: Wat is duurzaam? Hoeveel geld hebben we nodig? Ook op school en thuis kan bekeken worden hoe duurzaam hun leefstijl is. Dat wij in plaats van één aarde er wel vier nodig hebben voor al de dingen die we doen en nodig hebben. En dit allemaal op een positieve manier, zodat het de kinderen motiveert om duurzamer te gaan handelen.

Deel deze pagina