Voorteken of Omen in de natuur

Aa en Hunze 19 september 2023

 

We kennen ze allemaal wel voortekens die je waarneemt in de natuur. Denk maar aan avondrood wat mooi weer voorspelt. Als de zwaluwen heel laag vliegen kan je regen verwachten en zie je een lieveheersbeestje  🐞  dan kan je geluk jouw kant op verwachten.

Al eeuwen zoeken mensen naar de juiste woorden om de taal van de natuur te lezen. Door opmerkzaam te zijn op voortekens in de natuur kregen ze informatie over wat ze mogelijk konden verwachten. Er werd grote waarden aan gehecht en voortekens werden goed bestudeerd om inzicht te krijgen. Het kon een persoonlijke boodschap zijn voor degene die het verschijnsel heeft gezien en een hulp bij een fase in zijn leven. Nu hebben we andere (informatie) bronnen die we raadplegen.

Wij mensen zijn natuur en wij zijn verbonden. Ook als we het nog niet ervaren doordat we door onze bezigheden te druk bezet zijn en de natuur buiten ons hebben gehouden. Omina hoef je niet te geloven, het leert je wel om oplettender en betrokken bij de natuur te zijn. 

Wat viel jouw vandaag op toen je in de natuur liep? Wat zegt het en wat zegt het jou persoonlijk, op dit moment specifiek in deze fase in je leven. Een vogel die niet meteen wegvloog, een pad langs het pad. Of een ree die maar bleef staan terwijl je al zo dichtbij was? Of misschien iets anders dat tot je sprak. Niet in woorden maar op de eigenwijze waarop de natuur tot je kan komen of “spreken”. Wil een ree je wijzen op de mogelijkheid dat je zachter tegen jezelf, anderen en het leven aan kan kijken? Is dat misschien zijn stille boodschap speciaal aan jouw.

Vooral als je afwijkend gedrag waarneemt zou je bij thuiskomst kunnen nagaan waarom dit dier zich aan jouw toonde. Dieren hebben elk afzonderlijk zintuigen die veel verder ontwikkeld zijn dan wij mensen. Hierdoor horen, voelen, ruiken of weten ze dingen die voor ons niet altijd al duidelijk zijn. 

Kom je een dier in een korte tijd steeds weer tegen, dan is het zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in zijn specifieke eigenschap, wat is zijn dieet, zijn levenswijze etc. Alleen hierdoor leer je veel over dieren en hun habitat. Ook als je met een specifieke levensvraag rondloopt zou je stil een verzoek kunnen doen om een teken te krijgen. Het kan zijn dat je in een droom steeds een bepaald dier tegenkomt. Zoek dan eens informatie over dat dier op.

Alles is verbonden met elkaar en geeft altijd signalen door. Voortekens waarnemen tijdens je dagelijkse wandelingen maakt het zoveel leuker. Maar ook in je tuin of als je opstaat. Wat is het eerste wat je opmerkt ? Een merel die zingt en je in vervoering brengt. Misschien de terugkeer van een trekvogel die je normaal geen blik waardig geeft. Is er verlangen om ook eens een reis te maken? 

De natuur is creatief en verbonden met alles dus ook met jou. Voortekens zijn om ons heen, let er eens op en wie weet maakt het je uitstapjes anders.

Er zijn over dit onderwerp ook verschillende boeken uitgebracht, dus mocht je interesse zijn gewekt. Krachtdieren het boek van Petra Stam en ook van haar speciaal voor kinderen vanaf 9 jaar Krachtdieren junior. Zooo leuk, 22 kaarten met een logboek waarbij ze hun eigen ervaringen en belevingen kunnen bijhouden.

Willy van Houte

Deel deze pagina