Sperwer in de buurt!

Aa en Hunze 27 mei 2023

Hoor je een alarmroep van een vogel of zie je vogels plotseling wegvluchten dan is de kans groot dat er een sperwer in de buurt is. Deze kleine, snelle roofvogel is een vaak geziene gast in Gieten. Onopgemerkt door veel inwoners jaagt hij tussen de huizen door en weet bliksemsnel een mus of merel te grijpen. Die wordt dan rustig geplukt en gegeten. Bij verstoring vliegt hij razendsnel met de buit weg.  Op het menu staan vooral mezen, vinken, mussen, merels, spreeuwen en ook de tortelduif.

Sperwers zijn vogels van het bos en zandgebieden. In de winter is de kans groter om deze snelle, kleine jager te zien, want voederplekken voor vogels in tuinen zijn voor de sperwer natuurlijk heel aantrekkelijk. Lekker gemakkelijk om daar een prooi te vinden!

Bij alle roofvogels is het vrouwtje groter dan het mannetje. Het sperwervrouwtje kan wel twee keer zo zwaar zijn als het mannetje. De lengte van kop tot staart varieert tussen de 28 en 38 centimeter., niet zo groot dus. Supersnel kunnen de sperwers vliegen en wenden en keren door de lucht en tussen bomen en struiken. Dat maakt het vaak moeilijk om zo snel te zien welke vogel er langs flitste.
Sperwers bouwen elk jaar een nieuw nest hoog in de bomen, waarin meestal vier of 5 eieren worden gelegd. Het sperwerpaartje heeft het daarna druk om de jongen te voeden en groot te brengen. Dat geeft ook weer meer kans om deze luchtacrobaten bezig te zien!

Willy van Houte

foto’s:  Henny Leijtens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina