De 1000 jarige Zomerlinde is echt een bezoek waard.

Aa en Hunze 4 oktober 2023

 

De Heeder Linde is echt bewonderenswaardig om te zien en staat in het dorpje Heede (district Emsland), vier kilometer over de grens bij Bourtange. Zo vlakbij dat ik er gewoon naar toe moest om deze Zomerlinde met eigen ogen te zien en wat ongelofelijk als je de boom zelf aanschouwd.

 

Er word gezegd dat het de dikste en oudste linde van Duitsland en Europa is. Het planten van linden in dorpen is een traditie die door het Christendom vanaf de vroege Middeleeuwen werd toegepast, vaak bij de kerk. In dit geval stond de linde op de binnenplaats van een burcht, de Schärpenburg. Deze zou in een vroege versie al in de late 13e eeuw hebben bestaan, maar in 1467 in een tweede, modernere variant zijn gebouwd.

De stam verbreedt zich vanaf de wortelaanzet naar boven, zodat de omtrek op 1,3 m ruim 17 m bedraagt. Op ongeveer twee meter hoogte houdt de stam op en ontspringen elf forse en twee dunnere takken / c.q. stammen, die een enorme kroon vormen. Deze was in 2004 zo’n 26 m hoog en 35 m breed. Om de zoveel jaren wordt de kroon licht gesnoeid, om het risico te verkleinen dat grote takken breken. 

Of het hier werkelijk om een individuele boom gaat of een vergroeiing van meerdere bij elkaar geplante bomen is niet duidelijk. Verschillende deskundigen nemen de eerste mogelijkheid aan.

Over de leeftijd van de Heeder Linde doen verschillende verhalen de ronde. De stam zal waarschijnlijk een hoge ouderdom hebben, men neemt aan ongeveer 800 á 1000 jaar, al zijn er ook bronnen die stellen dat de linde rond 1400 is geplant.

De oudste vermelding van de linde is uit 1677, toen de Schärpenburg in de oorlog tussen Nederlandse en Duitse troepen werd bestormd en door brand verwoest. Ook de linde werd zwaar beschadigd, maar de bevelhebber van Hollandse zijde, de Zweedse Generaal Rabenhaupt, gaf opdracht de boom te sparen. Men heeft de gehavende kroon vervolgens volledig gesnoeid. Uit de stam is de huidige kroon met oorspronkelijk 16 maar nu nog 11 grote en 2 dunnere takken gegroeid.

Een dergelijke groeiwijze is bij veel oude lindes te zien: na verwoesting van de kroon door een storm of na knotten loopt de stam weer uit en vormt een geheel nieuwe kroon. Weinig echt oude linden hebben nog een ver doorlopende stam en de originele kroon, het maakt de boom er niet minder imposant om.

 

Heb je tijd ga er dan eens een kijkje nemen want het is echt indrukwekkend. Door goede verzorging kunnen we misschien nog jaren deze superboom bewonderen. Deze video geeft een goede indruk.

In de buurt is het natuurgebied Heeder Moor waar je lekker kunt wandelen, veel plezier.

Willy van Houte

 

Het park waar deze immense Zomerlinde staat is openbaar toegankelijk hieronder vindt u het adres. 

Pinnincksallee tegenover nr. 36

Heede, Emsland in Duitsland

 

 

Deel deze pagina