De boommarter

Aa en Hunze 2 augustus 2023

Een boommarter is een ware klimmer en een beduchte jager. Lenig en snel als een ware acrobaat in bomen uitgerust met klauwtjes om zich vast te grijpen en een scherp gebit en een pluimstaartje om zijn evenwicht te bewaren. Op zijn menu staan onder andere: eekhoorns, zangvogels, spechten, muizen, kikkers en konijnen. Daarnaast paddenstoelen en bessen als afwisseling. Zelf moet de boommarter oppassen voor de Oehoe en voor arenden waar hij een maaltje voor is.

Boommarters jagen voornamelijk in de schemer maar zijn ook ’s nachts actief. Ze klimmen behendig tegen bomen en springen van de ene naar de andere boom en kunnen wel een afstand van 4 meter overbruggen. Ze wagen zich ook wel eens op de grond om voedsel te zoeken of omdat de bomen te ver uit elkaar staan maar zodra er onraad is zijn ze vlug weer de bomen in. Het zijn ook erg nieuwsgierige diertjes die je vaak blijven aankijken vanuit hun vertrouwde plek hoog boven je, dat heb ik zelf meerdere keren mogen meemaken en het blijven bijzondere ervaringen.

Ze wonen in meerdere boomholtes en mocht iets in de omgeving niet bevallen dan verhuist de boommarter net zo makkelijk. Het zijn solitaire diertje die alleen tijdens de paartijd elkaars gezelschap opzoeken. Het vrouwtje  krijgt 1 tot 6 jongen die in een veilige boomholte gezoogd worden. Na een week of acht gaan ze voor het eerst naar buiten en na een half jaar zijn ze onafhankelijk en op zichzelf aangewezen.  

In de maand augustus is de boommarter makkelijker waar te nemen. De moeder marter leidt haar jongen, die nu groot genoeg zijn, door het territorium. Dit gebeurt voornamelijk overdag, een grotere kans om dit roofdiertje tegen te komen.

Dus wees bedacht als u op een rustig moment in het bos loopt, met een beetje geluk heeft u een ontmoeting. 

Veel geluk, Willy van Houte

 

Deel deze pagina