Gentiaanblauwtje

Werkgroep Gentiaanblauwtje

Het IVN Aa en Hunze heeft een werkgroep Gentiaanblauwtje. Wij doen de  werkzaamheden hoofdzakelijk op het Westerholt nabij Eext. Het project heeft tot doel de kleine blauwe dagvlinder voor uitsterven te behoeden. Dus moeten we de leefomstandigheden van de bestaande populaties verbeteren en -indien mogelijk- de bestaande populaties vergroten. Het belangrijkste hierbij is dat het aantal klokjesgentianen weer toe gaat nemen. Hierbij gaat Staatsbosbeheer regelmatig het gebied maaien en het gras afvoeren. In augustus 2016 zijn de laatste werkzaamheden uitgevoerd.

Gentiaan blauwtje

Inventarisatie en onderzoek

De inventarisaties van de klokjesgentianen en de hierop afgezette eitjes van het gentiaanblauwtje zijn in 2004 gestart op het Eexterveld. Dit gebeurt in de regel meerdere keren per seizoen. Hierbij tellen we in hokken van 10x10meter. We tellen dan het aantal stengels en de daarop afgezette eitjes. De gegevens worden daarna doorgegeven aan de Vlinderstichting. Voor de komende jaren zullen we in gedeeltes het gehele gebied in kaart brengen.
In juli en augustus 2016, hebben we een grove inventarisatie gedaan betreffende het voorkomen van eitjes op bloemen. Dit heeft als resultaat gehad dat we nu ruwweg weten waar de vlinders zich ophouden. Voor 2017 overwegen we een telroute aan te leggen.

Gent-Plot-1-1-2016-08-16

Voorlichting

Onder aan deze pagina is een document bijgevoegd met informatie over de boeiende levenscyclus van het gentiaanblauwtje.

Zin om mee te werken in deze werkgroep? Het biedt een prachtige kans om naast de ecologie rondom het gentiaanblauwtje, ook veel andere planten en andere vlinders te leren kennen.

Contact Vlinders Gentiaanblauwtje werkgroep:Klik dan hier.

 

Levenscyclus Gentiaanblauwtje