Over Tuiny Poel

Haal de waternatuur je tuin in met Tuiny Poel, een inheemse poel op tuinformaat. Met dit inheemse plantenpakket, met daarin een breed assortiment aan zorgvuldig gekweekte waterplanten, leg je een poel met randbeplanting van 2 m2 aan. Bovendien ontvang je aanleginstructies om je poel stap-voor-stap binnen een dag aan te leggen in je tuin. Goed voor amfibieën, insecten, vogels én voor jou!

Tuiny poel vijver

Wat zit er in het pakket?

In het Tuiny Poel pakket zit alles wat je nodig hebt om een tuinpoel van 2 m2 aan te leggen, behalve het tuingereedschap. En je hoeft het niet alleen te doen. Via de aanleginstructie leggen we je stap-voor-stap uit hoe je de poel aanlegt en hoe je deze moet onderhouden.

Het pakket bestaat uit:

  • Een inheemse mix van moeras- en ondergedoken waterplanten. Per plantenpakket verschilt de samenstelling. Bij het pakket ontvang je een plantenlijst waarop precies staat welke planten in het pakket zitten.
  • Tuiny Poel Aanleginstructie deze instructie wordt ook per e-mail toegestuurd.
  • Toegang tot de Tuiny Poel e-learning

Na bestelling in de IVN Webwinkel ontvang je na 10 werkdagen het Tuiny Poel plantenpakket via Cruydt-Hoeck. Indien je ook via de IVN webshop de vijverfolie besteld ontvang je deze na 7 werkdagen. Zo heb je de tijd een gat te graven, het folie eerst te plaatsen, de poel te vullen met water en tot slot de planten te plaatsen.

Let op: Tuingereedschap zit niet in het pakket. Vijverfolie koop je eenvoudig via onze webshop. Deze Tuiny Poel folie is speciaal gemaakt voor ons Tuiny Poel pakket van 2m2. Het is een PVC folie, hiervoor hebben we gekozen omdat EPDM folie geen levergarantie heeft. De folie wordt eerder dan de planten geleverd zodat deze al ingegraven kan worden, er water in gedaan kan worden en drie dagen later wanneer de planten geleverd worden deze er direct in kunnen.

Wil je een grotere poel of een EPDM folie? Bestel dan zelf folie en bestel eventueel meerdere Tuiny Poel plantpakketten. Heb je nog een folie of wil je een andere folie? Dan kun je deze ook zelf bestellen. Grind en vijvermandjes zitten ook niet in het pakket. Deze zijn niet persé nodig maar wel aan te raden om ook nog aan te schaffen. Veel plezier met je Tuiny Poel!

NPI Vijverfolie: Deze vijverfolies zijn milieuvriendelijk en met een lage emissie geproduceerd. Ze kunnen worden verwerkt zonder agressieve chemische oplosmiddelen en bevatten geen zware metalen. Daarnaast blijven deze folies extra lang in gebruik voordat deze in de afvalketen terecht komen. Vervolgens zijn deze vijverfolies gemakkelijk recyclebaar.

Waarom doen we dit?

Door klimaatverandering, intensieve landbouw en verstedelijking krijgen wilde dieren en planten het steeds moeilijker. Niet alleen op het land, maar ook in het water. Poelen en andere moerassige gebieden staan onder druk. Terwijl veel dieren, zoals padden, kikkers, vogels en insecten, deze gebieden hard nodig hebben. En ook voor ons mensen is natuur dichtbij huis belangrijk. Waar vinden we de ruimte om hen weer een plek te geven?

Tuin vol leven

In de tuin! Als we alle tuinen bij elkaar optellen, hebben we het grootste natuurgebied van Nederland. Door kleine tuinpoelen van 2 m2 aan te leggen geven we dieren en inheemse planten hun leefgebied weer terug. Zelfs een kleine tuinpoel is al heel waardevol voor veel dieren en planten. Denk aan amfibieën als de kleine watersalamander, bruine kikker of gewone pad. Daarnaast komen er insecten als libellen, juffers en bijen op af. Ook vogels zijn gek op het water in de tuin. Hier kunnen ze drinken, zich wassen en insecten eten. Goed voor de natuur, maar ook goed voor jou als tuinbezitter. Doordat de poel de tuin weer laat bruisen van het leven, is er altijd iets te beleven en is het fijner om in je tuin te zijn.

Waarom inheems?

We kiezen voor inheemse planten omdat deze het meest geschikt zijn voor ons klimaat en de meeste waarde opleveren voor de dieren. Zo voorkomen we ook dat invasieve planten onze natuurlijke wateren overnemen.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt bestellen/bezorgen?

Via de IVN Winkel bestel je jouw Tuiny Poel.  7 werkdagen na je bestelling ontvang je de folie, 10 werkdagen na je bestelling wordt het Tuiny Poel plantpakket thuisbezorgd.

Kan ik het hele jaar door een Tuiny Poel bestellen?

De verkoopperiode van Tuiny Poel loopt ieder jaar van 15 april tot en met 30 september.

Hou me op de hoogte

Kan een Tuiny Poel in elke tuin?

Door de beperkte afmeting van 2 m2 kan je een Tuiny Poel in veel tuinen kwijt. Soms zelfs naast een bestaande vijver. Wat wel belangrijk is, dat de poel enige middagzon krijgt. Volledig beschaduwde tuinen zijn daardoor minder geschikt, ze warmen niet genoeg op voor de amfibieën en ook de plantengroei zal achterblijven.

Kan ik een Tuiny Poel zelf aanleggen?

Zeker! Het pakket krijg je thuisgestuurd en de aanleginstructie legt je stap-voor-stap uit hoe je de poel moet aanleggen. Het is wel handig om, voordat je het pakket binnen hebt, het stuk tuin voor je poel al afgemeten en uitgegraven te hebben.

Waar bestaat het Tuiny Poel pakket uit?

Het Tuiny Poel pakket bestaat uit een inheemse mix van moeras- en ondergedoken waterplanten. Per plantenpakket verschilt de samenstelling. Bij het pakket ontvang je een plantenlijst waarop precies staat welke planten in het pakket zitten.

Hoeveel onderhoud vergt een Tuiny Poel?

Doordat de poel zelf zijn biologische evenwicht vindt hoef je er relatief weinig aan te doen. Je hoeft niet te voeren, geen pompen schoon te maken. Wel check je eens per jaar of er niet teveel slib op de bodem ligt. Ligt er meer dan 10 cm, dan verwijder je dit in het najaar met een netje. Zo voorkom je sterfte van kikkers in de winterslaap. Daarnaast moet je zo nu en dan water bijvullen. Het blijft een kleine kunstmatige poel, en regenval alleen is waarschijnlijk niet genoeg om de waterstand te handhaven. Let op: pleeg geen onderhoud aan je poel in het voorjaar of de zomer i.v.m. de voortplantingsperiode van amfibieën.

Voor welke dieren is mijn Tuiny Poel bedoeld?

Amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders zullen dankbaar gebruik gaan maken van je Tuiny Poel. Ook trekt het water insecten zoals juffers en libellen en vogels aan! De amfibieën ruiken het water en zullen vanzelf je Tuiny Poel vinden. Heb dus geduld en vang deze niet zelf om in je poel te zetten (het vangen van amfibieën is ook verboden). De poel is niet geschikt voor vissen, deze eten namelijk de larven van de amfibieën. Bovendien moet je vissen bijvoeren, waardoor er snel teveel voedingstoffen in het water komen.

Heeft mijn Tuiny Poel een pomp nodig?

Het water heeft geen circulatiepomp nodig om tot evenwicht te komen. Wil je toch een ‘manneke pis’ voor het rustieke effect, zorg er dan voor dat de capaciteit beperkt is.

Waarom zitten er alleen inheemse soorten in de Tuiny Poel?

We benutten alleen inheemse planten. Deze zijn het best geschikt voor ons klimaat en leveren de meeste waarde op voor de dieren. Zo voorkomen we ook voor dat invasieve planten onze natuurlijke wateren overnemen.

Is het najaar nog geschikt om een Tuiny Poel aan te leggen?

Het najaar is bij uitstek de perfecte tijd om een vijver aan te leggen. In september is de zomerwarmte en droogte voorbij. De bodem is nog lekker warm waardoor de wortelgroei gestimuleerd wordt en de planten voor de winter al aanslaan. Bovengronds laten ze wat minder groei zien maar gaat alle energie naar de ondergrondse delen zodat ze in het voorjaar goed uit kunnen lopen. Watergeven is door de wat meer voorkomende regenval niet meer nodig.

Artikelen

Partners

Tuiny Poel is een samenwerking tussen IVN Natuureducatie en RAVON met Cruydt-Hoeck als leverancier van de planten en met ondersteuning van ASN Bank.