Via de webshop van Cruydt Hoeck bestel je jouw Tuiny Poel Basispakket en/of het Tuiny Poel Uitbreidingspakket. Na bestelling ontvang je het plantenpakket binnen 10 werkdagen. Het Tuiny Poel vijverfolie bestel je via de webwinkel van NPI. Indien je het vijverfolie bij NPI bestelt, ontvang je het folie tussen 5 tot 7 werkdagen.
In het Tuiny Poel Basispakket zitten 12 waterplanten voor de waterzone van de poel. In het Tuiny Poel Uitbreidingspakket zitten 12 waterplanten die geschikt zijn voor de moeraszone en de rand van de poel. Door beide pakketten aan te schaffen creëer je een volwaardige poel.
Ja. Beide pakketten passen samen in een Tuiny Poel van 2m2. Houd voor de randbeplanting wel rekening met een strook van 10 cm rondom je poel.
De verkoopperiode van Tuiny Poel loopt ieder jaar van 15 april tot en met 30 september.
Door de beperkte afmeting van 2 m2 kan je een Tuiny Poel in veel tuinen kwijt. Soms zelfs naast een bestaande vijver. Wat wel belangrijk is, dat de poel enige middagzon krijgt. Volledig beschaduwde tuinen zijn daardoor minder geschikt, ze warmen niet genoeg op voor de amfibieën en ook de plantengroei zal achterblijven.
Zeker! Het pakket krijg je thuisgestuurd en de aanleginstructie legt je stap-voor-stap uit hoe je de poel moet aanleggen. Het is wel handig om, voordat je het pakket binnen hebt, het stuk tuin voor je poel al afgemeten en uitgegraven te hebben.
Voordat je het Tuiny Poel plantenpakket ontvangt, is het handig als je poel gereed is. Zo kunnen de planten direct het water in. NPI levert het Tuiny Poel vijverfolie binnen 5 tot 7 werkdagen en Cruydt-Hoeck levert het plantenpakket binnen 10 werkdagen. Zo heb je een paar dagen de tijd om je poel aan te leggen en vullen met water. Wil je liever wat meer tijd, bestel dan eerst het vijverfolie en bestel zodra je deze hebt ontvangen het Tuiny Poel plantenpakket.
Er zijn twee soorten Tuiny Poel pakketten verkrijgbaar, een pakket met oeverplanten (moeraspakket) en een pakket met onderwaterplanten. Per plantenpakket verschilt de samenstelling. Bij het pakket ontvang je een plantenlijst waarop precies staat aangegeven welke planten in het pakket zitten.
Doordat de poel zelf zijn biologische evenwicht vindt hoef je er relatief weinig aan te doen. Je hoeft niet te voeren, geen pompen schoon te maken. Wel check je eens per jaar of er niet teveel slib op de bodem ligt. Ligt er meer dan 10 cm, dan verwijder je dit in het najaar met een netje. Zo voorkom je sterfte van kikkers in de winterslaap. Daarnaast moet je zo nu en dan water bijvullen. Het blijft een kleine kunstmatige poel, en regenval alleen is waarschijnlijk niet genoeg om de waterstand te handhaven. Let op: pleeg geen onderhoud aan je poel in het voorjaar of de zomer i.v.m. de voortplantingsperiode van amfibieën.
Amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders zullen dankbaar gebruik gaan maken van je Tuiny Poel. Ook trekt het water insecten zoals juffers en libellen en vogels aan! De amfibieën ruiken het water en zullen vanzelf je Tuiny Poel vinden. Heb dus geduld en vang deze niet zelf om in je poel te zetten (het vangen van amfibieën is ook verboden). De poel is niet geschikt voor vissen, deze eten namelijk de larven van de amfibieën. Bovendien moet je vissen bijvoeren, waardoor er snel teveel voedingstoffen in het water komen.
Het water heeft geen circulatiepomp nodig om tot evenwicht te komen. Wil je toch een ‘manneke pis’ voor het rustieke effect, zorg er dan voor dat de capaciteit beperkt is.
We benutten alleen inheemse planten. Deze zijn het best geschikt voor ons klimaat en leveren de meeste waarde op voor de dieren. Zo voorkomen we ook voor dat invasieve planten onze natuurlijke wateren overnemen.
Het najaar is bij uitstek de perfecte tijd om een vijver aan te leggen. In september is de zomerwarmte en droogte voorbij. De bodem is nog lekker warm waardoor de wortelgroei gestimuleerd wordt en de planten voor de winter al aanslaan. Bovengronds laten ze wat minder groei zien maar gaat alle energie naar de ondergrondse delen zodat ze in het voorjaar goed uit kunnen lopen. Watergeven is door de wat meer voorkomende regenval niet meer nodig.
IVN heeft voor NPI Vijverfolie gekozen, omdat deze vijverfolies milieuvriendelijk zijn en met een lage emissie geproduceerd. Ze kunnen worden verwerkt zonder agressieve chemische oplosmiddelen en bevatten geen zware metalen. Daarnaast blijven deze folies extra lang in gebruik voordat deze in de afvalketen terecht komen. Vervolgens zijn deze vijverfolies gemakkelijk recyclebaar.