Hoe werkt bestellen/bezorgen?

Via de IVN Winkel bestel je jouw Tuiny Poel.  7 werkdagen na je bestelling ontvang je de folie, 10 werkdagen na je bestelling wordt het Tuiny Poel plantpakket thuisbezorgd.

Kan ik het hele jaar door een Tuiny Poel bestellen?

De verkoopperiode van Tuiny Poel loopt ieder jaar van 15 april tot en met 30 september.

Hou me op de hoogte

Kan een Tuiny Poel in elke tuin?

Door de beperkte afmeting van 2 m2 kan je een Tuiny Poel in veel tuinen kwijt. Soms zelfs naast een bestaande vijver. Wat wel belangrijk is, dat de poel enige middagzon krijgt. Volledig beschaduwde tuinen zijn daardoor minder geschikt, ze warmen niet genoeg op voor de amfibieën en ook de plantengroei zal achterblijven.

Kan ik een Tuiny Poel zelf aanleggen?

Zeker! Het pakket krijg je thuisgestuurd en de aanleginstructie legt je stap-voor-stap uit hoe je de poel moet aanleggen. Het is wel handig om, voordat je het pakket binnen hebt, het stuk tuin voor je poel al afgemeten en uitgegraven te hebben.

Waar bestaat het Tuiny Poel pakket uit?

Het Tuiny Poel pakket bestaat uit een inheemse mix van moeras- en ondergedoken waterplanten. Per plantenpakket verschilt de samenstelling. Bij het pakket ontvang je een plantenlijst waarop precies staat welke planten in het pakket zitten.

Hoeveel onderhoud vergt een Tuiny Poel?

Doordat de poel zelf zijn biologische evenwicht vindt hoef je er relatief weinig aan te doen. Je hoeft niet te voeren, geen pompen schoon te maken. Wel check je eens per jaar of er niet teveel slib op de bodem ligt. Ligt er meer dan 10 cm, dan verwijder je dit in het najaar met een netje. Zo voorkom je sterfte van kikkers in de winterslaap. Daarnaast moet je zo nu en dan water bijvullen. Het blijft een kleine kunstmatige poel, en regenval alleen is waarschijnlijk niet genoeg om de waterstand te handhaven. Let op: pleeg geen onderhoud aan je poel in het voorjaar of de zomer i.v.m. de voortplantingsperiode van amfibieën.

Voor welke dieren is mijn Tuiny Poel bedoeld?

Amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders zullen dankbaar gebruik gaan maken van je Tuiny Poel. Ook trekt het water insecten zoals juffers en libellen en vogels aan! De amfibieën ruiken het water en zullen vanzelf je Tuiny Poel vinden. Heb dus geduld en vang deze niet zelf om in je poel te zetten (het vangen van amfibieën is ook verboden). De poel is niet geschikt voor vissen, deze eten namelijk de larven van de amfibieën. Bovendien moet je vissen bijvoeren, waardoor er snel teveel voedingstoffen in het water komen.

Heeft mijn Tuiny Poel een pomp nodig?

Het water heeft geen circulatiepomp nodig om tot evenwicht te komen. Wil je toch een ‘manneke pis’ voor het rustieke effect, zorg er dan voor dat de capaciteit beperkt is.

Waarom zitten er alleen inheemse soorten in de Tuiny Poel?

We benutten alleen inheemse planten. Deze zijn het best geschikt voor ons klimaat en leveren de meeste waarde op voor de dieren. Zo voorkomen we ook voor dat invasieve planten onze natuurlijke wateren overnemen.

Is het najaar nog geschikt om een Tuiny Poel aan te leggen?

Het najaar is bij uitstek de perfecte tijd om een vijver aan te leggen. In september is de zomerwarmte en droogte voorbij. De bodem is nog lekker warm waardoor de wortelgroei gestimuleerd wordt en de planten voor de winter al aanslaan. Bovengronds laten ze wat minder groei zien maar gaat alle energie naar de ondergrondse delen zodat ze in het voorjaar goed uit kunnen lopen. Watergeven is door de wat meer voorkomende regenval niet meer nodig.