Voor welke bodemtype is Tuiny Haag geschikt?

De soorten uit dit pakket gedijen op alle soorten grond. De Gelderse Roos vermijdt liever veengrond. Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is. Daarom adviseren we de grond ten alle anderhalve spade diep om te spitten en te voorzien van de bijgeleverde Bodemliefde.

Kan ik zelf een Tuiny Haag aanleggen?

Zeker! De planten én de bodemverbeteraar Bodemliefde krijg je via een bezorgdienst bij je thuis. De bodem kun je eenvoudig zelf bewerken met behulp van onze instructies. Het pakket is ready-to-go. Je hoeft zelf alleen nog het stro voor de mulchlaag te kopen (bijvoorbeeld in een dierenzaak of doe-het-zelf winkel). Als je een wat zanderige bodem hebt, is wat extra compost slim. Dat haal je in een tuincentrum of doe-het-zelf-winkel.

Hoeveel (zon)licht heeft het nodig om goed dicht te groeien?

Tuiny Haag kan zowel in de half-schaduw als zon geplant worden. Schaduw is ook mogelijk maar dan kan de bloei van de Gele Kornoelje en Egelantier minder bloeirijk zijn.

Krijg je er hooikoorts van?

De planten in dit pakket kunnen hooikoorts veroorzaken, maar we hebben bewust gekozen voor planten die goed zijn voor de biodiversiteit én zo min mogelijk hooikoorts veroorzaken.

Wie eet ervan, wie huist erin?

Het voordeel van de inheemse planten die in het Tuiny Haag pakket zitten is dat die passen bij de inheemse fauna. Dit komt door ‘co-evolutie’. Inheemse planten dienen voor veel meer insecten en kleine diersoorten als voedselbron dan wanneer je kiest voor exoten. Hierdoor huisvesten er meer insecten, vogels en kleine zoogdieren in deze inheemse haag. Ook is de kans op ziekten en plagen minder doordat de haag bestaat uit verschillende inheemse soorten.

Hoe lang doet de haag erover om ‘dicht’ te groeien?

De haag zal het eerste jaar vooral ondergronds groeien. De wortels gaan zich hechten en ontwikkelen. Na het eerste jaar gaan de planten, mits de bodem voldoende verrijkt wordt met voeding, de breedte en hoogte in groeien. Wanneer je de haag 2 keer per jaar scheert zal deze sneller dichtgroeien. Immers iedere afgeknipte tak vermeerderd zich in meerdere nieuwe takjes. Zo zal de haag het tweede jaar dichtgroeien.

Kan de heg in plaats van een schutting?

Deze haag kan prima in plaats van een schutting. Een schutting kost wellicht minder onderhoud en kun je niet doorheen kijken. De haag is in de winter zichtdicht doordat de haagbeuk haar bruine bladeren in de winter behoud. Erdoorheen kijken kan echter wel. Ook is de haag pas na enkele jaren voldoende hoog. Waarom dan een haag in plaats van een schutting? Een haag draagt bij aan een betere biodiversiteit, zorgt voor meer waterbergend vermogen in je tuin en heeft een natuurlijke uitstraling. Dit heeft een positief effect op de gezondheid van dier, maar ook voor jou als mens. Verder is een haag goedkoper dan een schutting en kan deze 100 jaar meegaan, daar waar een schutting een gemiddelde levensduur van 15 jaar heeft (als deze niet eerder omwaait).

Hoe hoog kan de heg worden?

De haag wordt al snel 1 meter hoog maar je kunt hem ook 2 tot 3 meter hoog laten worden. Qua breedte kun je deze haag tussen de 50 en 100 centimeter houden. Dit kun je zelf bepalen met het snoeien.

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan deze heg?

Idealiter snoei je deze haag 2 keer per jaar. In het voorjaar (mei-juni) en najaar (sept-oktober). Let op: kijk eerst of er geen vogels meer een nestje hebben in deze haag. Wacht met snoeien tot de jonge vogels zijn uitgevlogen. Verder snoei je deze hagen het best bij een droge bewolkte dag zodat je geen verbranding krijgt van de bladeren. Kies daarbij voor een goede snoeischaar. Hoe scherper de schaar, hoe minder schade de plant oploopt. Dit zorgt voor een sneller herstel. Je kunt zelf kiezen of je dit met een handschaar of elektrische schaar doet.

Hagen snoeien doe je best bij een droge bewolkte dag zodat je geen verbranding krijgt van de bladeren. Als het moeilijk voor je is om recht te scheren, hang dan een touw naast de haag aan 2 stokken die je in de grond steekt. Snoei de haag de eerste keer 1/4e terug van de lengte. De breedte bepaal je zelf, laat deze groeien tot de gewenste breedte en snoei dit dan twee keer per jaar terug naar de gewenste lengte. Voor de hoogte geldt vervolgens hetzelfde, laat deze groeien tot de gewenste lengte. Tussentijds snoei je alleen de topjes eraf zodat de takjes zich vermeerderen en je een mooie dichte haag krijgt. Heb je de gewenste hoogte bereikt? Hou het snoeien dan twee keer per jaar bij op deze gewenste hoogte.

Snoei deze 1/3 terug van de lengte na de aanplant. In het tweede jaar snoei je de nieuw gevormde stukken tot de helft terug. Daarna snoei je regelmatig bij totdat de gewenste grootte en vorm bereikt is.

Hoe moeilijk is het onderhoud?

Het onderhoud is niet moeilijk, je hebt er twee keer per jaar onderhoud aan door te snoeien. Na het snoeien mag je de bodem verrijken met wat bodemliefde, dit is pas weer nodig twee jaar na aanplant.

Zijn de planten giftig?

Acer Campestre: niet giftig voor mensen, wel voor paarden.

Gelderse Roos: Bij grote hoeveelheden kunnen de bladeren leiden tot darmklachten voor mensen, de bessen zijn niet giftig maar bitter van smaak.

Haagbeuk: niet giftig voor mens of dier

Gele Kornoelje: niet giftig voor mens of dier

Egelantier: Over het algemeen niet giftig, bloembladeren kunnen gegeten worden maar bij grote inname van de zaden kan dit giftig zijn voor mensen. Ons advies is dan ook deze voor de zekerheid niet te eten.