Een groen schoolplein

Is jouw schoolplein grijs; tegels met af en toe een plukje groen? Dat moet anders! Tover het schoolplein om tot een plek vol dynamiek, planten en diertjes. Een omgeving die uitnodigt om te bewegen, ontdekken en onderzoeken. Hier vind je praktische tips en hulp bij de uitvoering. Maar waar begin je?

Groene Schoolpleinen Evaluatie Tool

Maak werk van een kwalitatief groen schoolplein en begin bij deze tool. Breng de huidige situatie in kaart en kom eenvoudig tot concrete inrichtingselementen waar rekening mee moet houden. Vervolgens kun je aan de slag met het stappenplan, die je meeneemt van opstart tot gebruik.

Direct vergroenen met een:

Voedselbosje

Een Voedselbosje bestaat uit 30 m² (deels) eetbare planten, struiken en bomen. Er staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid.

Tiny Forest

Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek allerlei dieren, maar ook een heerlijk buitenlokaal.

Schooltuin

In de schooltuin leren kinderen waar gezond eten vandaan komt, hoe je groente zaait, verzorgt en natuurlijk oogst! Leerzaam en ook nog eens hartstikke leuk en lekker!

Hulpmiddelen voor een groeiend een bloeiend plein:

Inspiratiepodcast

Wist je dat er op scholen met een groen plein minder wordt gepest? In deze podcastaflevering leer je meer over de impact van groene pleinen en krijg je praktische tips.

Geschikte planten

Ontdek welke planten geschikt zijn voor educatief gebruik.

Succesfactoren

Ontdek de succesfactoren waarmee je de kwaliteit van je groene schoolplein blijft waarborgen.

Educatieve waarde

Hoe kan je het schoolplein gebruiken voor lessen die je nu binnen geeft? Bij het creëren van een buitenlokaal is het handig om na te denken over de educatieve waarde van een groen schoolplein.

Groen in een handomdraai

Met deze tips kun je het schoolplein op een simpele manier groener maken.

Knutselend vergroenen

Door leerlingen bij het proces te betrekken stimuleer je de betrokkenheid en nieuwsgierigheid naar groen. Ontdek hoe je samen knutselend het schoolplein vergroent.

Tips voor financiering:

Subsidies

Een aantal provincies en gemeenten heeft subsidies voor groene schoolpleinen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar financiële hulp op het gebied van biodiversiteit, regenwater, klimaat, wijkbevordering en sport- en spelmogelijkheden. Op de websites van de provincies vind je meer informatie over de mogelijkheden in jouw provincie.

Kijk daarnaast naar potentiële fondsen. Zo stelt het Cultuurfonds middelen beschikbaar uit het IVN Natuureducatie Fonds.

Crowdfunding

Crowdfunding Voor Natuur is speciaal bedoeld voor het realiseren van natuur-gerelateerde projecten. Het project moet daarom altijd een duidelijke relatie hebben met natuur, biodiversiteit, bos en landschap.

Sponsoren

Sponsoren kunnen geld, mankracht of materiaal bieden. Vaak willen organisaties, winkels of particulieren financieel ondersteunen als hun naam duidelijk genoemd wordt.

Houd ook rekening met het seizoen. In het snoeiseizoen kun je vaak materialen gratis krijgen zoals bijvoorbeeld wilgentakken of boomstronken. Vraag dit bijvoorbeeld na bij de gemeente of een natuurorganisatie. Of neem contact op met een teler en kijk of zij afgekeurde planten en struiken hebben.

Maak een beheer- en beleefplan

Heb je al een groen schoolplein? Door het uitvoeren van het juiste onderhoud en beheer kun je optimaal blijven genieten van het groene schoolplein. Het is daarom verstandig om hier in een vroeg stadium over na te denken. Een groen schoolplein vergt namelijk meer beheer dan een grijs tegelplein. Je kunt de leerlingen hier gerust bij betrekken. Met behulp van de IVN-beheerkalender waarborg je het beheer én het educatief gebruik van het groene schoolplein.

Voor gemeenten

Hoe natuurintelligent is jouw groep 8?

Gezonde Schoolpleinen

Steeds meer gemeenten gaan aan de slag met gezonde schoolpleinen. Wil jouw gemeente ook een schoolplein uit het ‘stenen tijdperk’ gaan transformeren in een plein vol groen, uitdaging, afwisseling en schaduw?