Een groen schoolplein

Maak van het schoolplein een groen buitenlokaal! Een buitenruimte vol dynamiek, planten en diertjes; een omgeving die uitnodigt om te ontdekken en onderzoeken. Die beweging en vrij spel stimuleert.

Hoe helpen wij?

IVN adviseert scholen over mogelijkheden voor financiering en lokale partners bij vergroening. Daarnaast begeleidt IVN scholen bij het gebruik van het schoolplein als buitenlokaal en het organiseren van onderhoud en beheer van het plein, samen met de leerlingen en de buurt.

Wil je meer weten over de waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rondom scholen? In dit rapport over groene schoolpleinen lees je meer.

voedselbosjes

Een groen schoolplein voor jouw school!

Wil je direct aan de slag? Hier vind je meer informatie die zeker van pas komt bij het realiseren van een groen schoolplein!

Gebruik het 10-stappen-plan

Er zijn een aantal basisstappen om een mooi, leuk en duurzaam groen schoolplein te ontwikkelen. Maak gebruik van dit 10-stappen-plan voor een groen schoolplein.

Beheer en onderhoud

Het is verstandig om in een vroeg stadium na te denken over het onderhoud en beheer van het groene schoolplein. Een groen schoolplein vergt meer en een ander beheer dan een grijs tegelplein. Bespreek met de ontwerper het onderhoud en beheer: wat houdt zijn/haar ontwerp in voor het beheer? Bespreek met de hovenier, het team en betrokken ouders hoe het schoolplein straks beheerd wordt. En welke rol is er voor de leerlingen?

Er zijn verschillende beheer- en beleefkalenders beschikbaar die je hierbij kunnen helpen. In een beheer- en beleefkalender wordt vastgelegd:

Meer tips en voorbeelden vind je via onderstaande links:

Financiering

Voor het aanleggen en beheren van een groen schoolplein, heb je een begroting en budget nodig. Mensen en materialen moeten natuurlijk betaald worden. Op de pagina ‘Financiering groen schoolplein vind je allerlei praktische tips, zoals het aanvragen van subsidie.

 

voedselbosjes

Veiligheid

Net zoals op een betegeld schoolplein is het belangrijk dat kinderen veilig zijn op een groen schoolplein. Dat kan net wat meer vragen van scholen en leerkrachten. Op de pagina ‘Veiligheid groen schoolplein’ geven wij praktisch advies.

schoolplein

Buitenlokaal

Maak van het schoolplein een buitenlokaal! Een lokaal met ruimte, dynamiek, planten en dieren, waar wat te ontdekken en te onderzoeken valt. Maar ook een rijke speel- en leeromgeving die beweging stimuleert en alle zintuigen prikkelt.

Op 4 april 2023 vond de achtste Buitenlesdag plaats. Maar elke dag kan buitenlesdag zijn! Wil jij ook met de klas naar buiten? Meld je aan via www.buitenlesdag.nl!