Icoonlocatie Leiden

Rosa Manus

Vrouwenopvang Rosa Manus is een kleine specialistische organisatie voor slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. Zij bieden veiligheid en begeleiding, onder andere in een opvanglocatie in Leiden voor vrouwen en kinderen. 

Huisje Boompje Beestje bij Rosa Manus

2019 was het jaar waarin Rosa Manus samen met IVN de handen ineensloeg om te verkennen wat natuur en diercontact kan betekenen voor de kinderen die samen met hun moeders tijdelijk bij Rosa Manus wonen. In samenwerking met de activiteitenbegeleidster van Rosa Manus en een vrijwilliger van IVN Leidse Regio ontwikkelde IVN een curriculum ‘Natuurlijk Spelen & Moestuinieren’. Elke donderdagmiddag ontdekten de kinderen hoe leuk het is om iets te laten groeien en ontdekten we samen en spelenderwijs de natuur dichtbij. Onder leiding van Bep van Houten gingen moeders en kinderen op pad. Met een aantal bijzondere natuurwandelingen ontdekten zij de natuur dichtbij en werd ontspanning en beweging gestimuleerd. Door middel van een workshop ‘Kriebelkids’, een workshop die hen praktische handvatten gaf om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de natuur. 

Binnentuin als kers op de taart 

Binnenkort realiseert IVN natuureducatie samen met hovenier Ruben Ris de kers op de taart van dit bijzondere project. De binnentuin ondergaat een kleine metamorfose. Er komen een aantal klimplanten, een nieuwe moestuinbak, bakken met eetbare klimplanten en de tuin krijgt een aantal aanpassingen waardoor natuurlijk spelen gestimuleerd wordt. Bovendien wordt de patio op de eerste verdieping vergroend.