Excursies en natuurlessen

Wil je net dat beetje extra beleving toevoegen aan je natuurlessen? Dan kun je prima een ochtend of middag met je klas langskomen bij De Veldhoeve. 

Natuurlab 

Vanaf dit voorjaar beschikken we over het IVN Natuurlab: hét educatieve centrum waar je kunt ervaren welke gevolgen klimaatverandering heeft en waar je je bewust wordt van het belang zuinig te zijn op onze aarde en onze natuur. Met onder andere een bomenstation en een BinnenBos. In het Discovery gedeelte staat onderzoekend leren centraal. Hier kunnen vondsten uit de omgeving beter worden bekeken, met microscopen en in aquaria. 

Eén groot buitenlokaal

Buitenlokaal Veldhoeve De Veldhoeve beschikt verder over een binnen- en buitenlokaal. Binnen is natuurlijk Wifi aanwezig en er is een digitaal lesbord. De ruimte rondom De Veldhoeve is één groot buitenlokaal. Je kan er lekker struinen in de natuur, er is een centrale plek waar iedereen bij elkaar kan zitten en er is veel ruimte voor allerlei buitenactiviteiten. Ook zijn er fietsen te huur, zodat je makkelijk de omgeving kunt gaan verkennen. Vanuit de locatie loop je zo het bos in en de Drentse heide op. 

Op slootjesavontuur 

Zoekkaart waterdierenVan april tot en met september bieden we bij De Veldhoeve in Orvelte een slootjesavontuur van 2,5 uur. Vanaf onze boerderij stappen we op de fiets en gaan we op weg naar een beek of sloot in de buurt. Daar liggen al speciale waadpakken klaar, want we gaan de sloot in! Met een speciale vangtechniek vangen we met schepnetten zoveel mogelijk verschillende soorten beestjes. Die doen we in een bak met water, zodat we ze goed kunnen bekijken en bestuderen. Met zoekkaarten voor waterdiertjes bij de hand, proberen we er zoveel mogelijk te herkennen. Zo leren de kinderen wat voor beestjes er wel niet allemaal leven in een sloot of beek. Ook zijn er opdrachten over waterkwaliteit en waterplantjes en leren de kinderen wat een biotoop is. Na afloop krijgen de kinderen een zoekkaart waterdiertjes en een waterdoeboekje mee naar huis. Een spannend, leerzaam en vooral heel leuk avontuur! 

Natuurspeurderstocht

Kan jij de vogelsoorten van Orvelte vinden? Wist je dat de plant pitrus zo sterk is dat je er mandjes van kan vlechten? Kan je zelf meten hoe oud een boom is? Allemaal voorbeelden van opdrachten en weetjes die kinderen tegenkomen als ze de natuurspeurderstocht rondom onze boerderij doen. Met een rugzakje vol materialen gaan de kinderen op pad. Freddy de ijsvogel neemt ze mee door het bos en over de heide en vertelt ze van alles over de bomen, planten en dieren die ze tegen kunnen komen. 

Zoek je een leuke locatie voor een excursie of natuurles? 

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Bos Orvelte