Pilot natuurinclusief werken: doet jouw organisatie mee?

Zuid-Holland 18 mei 2023

Een brainstorm tijdens een ommetje, een werkplek vol planten; er zijn veel manieren om je werkdag te vergroenen. Maar hoe geef je de natuur écht een plek in je werkdag? IVN zoekt twee Zuid-Hollandse organisaties die willen werken aan een vitale en groene werkdag voor alle medewerkers. Meld je aan en doe kosteloos mee aan het pilottraject Groen Werkt Beter: de Groene Basis. 

Aantrekkelijk werkgeverschap

Werkstress is en blijft een enorm probleem in Nederland, stress is beroepsziekte nummer één en kost werkgevers meer dan 3 miljard euro per jaar. Natuur werkt stressverlagend en rustgevend en kan het ziekteverzuim flink terugdringen, met wel 20 procent! Een groene werkomgeving is bovendien een aantrekkelijke werkomgeving. Natuur zorgt voor meer creativiteit, vitaliteit, optimisme, daadkracht en een betere samenwerking. Wat natuur nog meer wetenschappelijk bewezen voor ons doet op het werk, vind je in dit whitepaper (.PDF) en in onderstaande animatie.

Groen Werkt Beter: de Groene Basis

Om natuurinclusief werken binnen een organisatie de norm te maken is een cultuurverandering nodig. En om het gebruik van natuur structureel een onderdeel te laten zijn van de bedrijfscultuur is gedragenheid onder medewerkers een vereiste. Met Groen Werkt Beter zorgen we in 5 sessies dat alle voorwaarden er zijn om hieraan te werken.

Voorwaarden

  • Enthousiasme onder werknemers en in het management om natuur een structureel onderdeel te maken van de bedrijfscultuur.
  • 3 tot 6 enthousiaste werknemers die de ruimte krijgen om een kerngroep te vormen. Die kerngroep doorloopt het door IVN begeleide traject en maakt vervolgens natuurinclusief werken binnen de organisatie de norm.
  • Een contactpersoon binnen de organisatie voor afstemming en organisatie van het traject.
  • Bereidheid te experimenteren met het verschillende vormen van natuurinclusief werken in het werkproces.
  • Budget voor het fysiek binnen en buiten vergroenen van de organisatie o.b.v. input uit de kerngroep.
  • Jouw organisatie is gevestigd in Zuid-Holland en heeft minimaal 25 medewerkers.
  • De 5 sessies vinden plaats in het najaar van 2023.
  • Begeleiding van het stappenplan is kosteloos.

Het traject

We beginnen met een startgesprek, waarin samen met de directie het doel en de beschikbare middelen bepaald worden waarmee het kernteam aan de slag gaat. Tijdens de Kick-Off voor het Kernteam wordt een enthousiast, gemotiveerd en onderlegd kernteam opgestart van 3 tot 6 medewerkers. IVN ondersteunt dit kernteam in het opzetten van een organisatie brede Kick-Off. Tijdens die Kick-Off neemt het kernteam (ondersteund door IVN) de organisatie mee in de plannen waarop natuurinclusief werken binnen de organisatie de norm wordt. IVN ondersteunt het kernteam nog minimaal één keer tijdens een sessie halverwege het traject maar is ook breder inzetbaar voor ondersteuning of het uitvoeren van groene interventies.

Meld je aan

Meedoen aan dit traject? Meld je dan aan via onderstaand formulier. Wil je eerst wat meer informatie? Mail dan naar Ruben Mulder, Projectleider bij IVN: r.mulder@ivn.nl

Gegevens organisatie

Type bedrijf/organisatie(Vereist)

IVN verwerkt je gegevens om je de IVN materialen toe te sturen. Ook verwerken wij je gegevens om je te informeren over onze dienstverlening. Meer weten? Raadpleeg ons Privacy en cookie statement.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Deel deze pagina