Natuur maakt medewerkers en bewoners zorginstelling gezonder

Natuur maakt medewerkers en bewoners zorginstelling gezonder

Zuid-Holland 5 februari 2019

Elke maand interviewen we een IVN-er of vrijwilligers uit het veld. Dit maal Kim Lelijveld van zorginstelling Het Parkhuis 

Onlangs verscheen in het AD een onderzoek over planten, natuur en de invloed hiervan op de gezondheid. Grijs, Groen en Gelukkig koploper Het Parkhuis in Dordrecht is onderdeel van dit onderzoek. Wij spraken met  Kim Lelijveld over hun rol hierin en de resultaten van de fysieke vergroening op de gezondheid…

Kim, kun je je even kort voorstellen?

Mijn naam is Kim Lelijveld. Ik ben sinds 2016 activiteitenbegeleider bij de zorginstelling Parkhuis en locatie Merwehuis. Beide zijn gelegen in Dordrecht. Als activiteitenbegeleider draag ik zorg voor de dagelijkse dagbesteding van de ouderen in de zorginstelling. Wij hebben hier twee gezamenlijke huiskamers. In beide huiskamers hangen sinds december 2017 plantenwanden en staan drie grote planten.  

In een artikel van het AD was te lezen dat de aanwezigheid van planten binnen leidt tot een verhoogde gezondheid. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Wageningen Universiteit bij jullie zorginstelling. Wat hebben ze bij jullie onderzocht?

Wij hebben in het kader van Grijs, Groen en Gelukkig een aantal plantenwanden en grote planten in de zorginstelling aangelegd. Zij hebben hierbij de invloed van deze planten onderzocht.

Een plantenwand. Wat kan ik me er bij voorstellen?
Hoe ziet dat er dan uit? Wat houdt het precies in?

In beide huiskamers hangen twee plantenwanden. Dit zijn vierkanten wanden met ongeveer 4 of 5 lagen met kamerplanten op hydrokorrels. Je hoeft dan enkel elke maand nieuw water toe te voegen.
In elke individuele laag zit een grote verscheidenheid aan verschillende planten. Nu zijn ze nog wel wat klein, maar op een gegeven moment gaat ze echt hangen! Je kunt het zien als een “schilderij van planten.”

Voor ons is de functie van deze plantenwanden uiteindelijk echt heel concreet het groen naar binnen halen. Veel van onze bewoners kunnen niet meer zelfstandig naar buiten toe. Hierom is het belangrijk dat wij buiten dan naar binnen halen. Bovendien hebben veel mensen die hier wonen thuis ook altijd  planten gehad.

Heb je zelf al effecten gezien bij jullie bewoners en bij de medewerkers?

Het grootste effect wat wij zien, zijn de positieve reacties van de bewoners en familie. Iedereen is enthousiast en laat dat ook weten. Mensen zijn gewoon blij dat de plantenwanden en grote planten er zijn! Ook als er nieuwe mensen binnenkomen willen ze direct het verhaal erachter weten.

Voor de medewerkers hebben we gezien dat er dit jaar minder ziekmeldingen zijn dan het voorgaande jaar, voordat we de plantenwand hadden.

We hebben niet echt gemerkt dat de lucht frisse is geworden, of dat de luchtvochtigheid verbeterd is. Wel heb ik zelf opgemerkt dat het lijkt dat de etensluchtjes en andere luchtjes wat sneller verdwijnen. Het is dan de vraag of er genoeg planten hangen om fysiek iets aan de luchtvochtigheid te voelen. Het is lastig om hier iets zinnigs over te zeggen omdat wij ook airconditioning hebben, en de deuren tussen verschillende ruimtes openstaan.  

Er is dus door Wageningen Universiteit aangetoond dat het gezonder is om planten binnen te hebben. Wat hebben jullie precies gemeten en hoe heb je dit gedaan?

Onder de medewerkers zijn verschillende interviews afgenomen gedurende het jaar. Zo werd er gekeken of er een verschil of verbetering voelbaar was. Daarnaast hebben we fysieke sensoren opgehangen die waardes meten. Ik zelf heb de waardes nog niet gezien, maar Wageningen geeft dus aan dat er een verschil meetbaar is.   

Wat zou je andere organisaties aanraden, die ook meer planten binnen zouden willen hebben?

Er zijn altijd mogelijkheden om zo iets ook aan te leggen. Er zijn bedrijven die dit aanbieden, maar je kunt ook zelf iets maken of timmeren om meer planten op te hangen. Hiervoor kun je goed ook even op het internet kijken. Hier staan heel veel tips en een goede uitleg voor het maken of ontwerpen van een plantenwand. En anders kun je ook gewoon meer kamerplanten neerzetten!

Ook kun je altijd even kijken bij organisaties of bedrijven die er al een hebben om wat inspiratie op te doen! Zij willen je er dan ook vast wel meer over vertellen.

Heb je nog iets wat je heel graag wilt vertellen over deze plantenwanden?

Nou.. Wij zijn gewoon hartstikke trots. Wij zijn letterlijk Grijs, Groen én Gelukkig. Niet alle ouderen kunnen gemakkelijk meer naar buiten toe, dus ik vind het daarom des te belangrijker dat er veel groen binnen aanwezig is. Ik geloof echt dat hoe meer natuur er binnen is, des te gelukkiger de mensen zijn!

Lees hier het artikel in het AD
 

 

Deel deze pagina