Zuid-Holland
Kind & Natuur
donderdag02sep2021

IVN Natuurschool biedt nieuwe dynamiek en mogelijkheden in de Leidse Regio

Onder leiding van ervaren gidsen van de IVN Natuurschool en IVN Leidse regio zochten 75 kinderen op 24 augustus naar bijzondere schatten op het strand van de Wassenaarse Slag. Zij namen deel aan de Sport- en Speldagen voor Wassenaarse kinderen. IVN werd gevraagd om een bijzonder strandprogramma te verzorgen en dit resulteerde in een mooie samenwerking tussen IVN Natuurschool en IVN Leidse Regio.

Wietse Roodenburg van IVN Leidse Regio: ‘De IVN afdeling Leidse regio beslaat een gebied van Wassenaar tot Lisse en van Voorschoten tot Noordwijk. De overname van Natuurschool Noordwijk door IVN levert een nieuwe dynamiek en mogelijkheden voor onze afdeling. Een voorbeeld is het strandevenement op de Wassenaarse Slag.’

Afwisselend programma

De dag bestond uit allerlei uitdagende activiteiten, zoals sleepnetvissen, het nieuwe Natuurschoolprogramma Milieudetectives en schelpen zoeken op het strand. Tijdens het sleepnetvissen sleepten de kinderen een groot visnet minstens een paar honderd meter door de branding. Daarna onderzochten ze samen met de Natuurschoolgidsen de vangst die bestond uit garnalen, platvisjes, krabben en zeedruifjes. Maar ook een (ongevaarlijke) blauwe zeepaddenstoel en een prachtige kwal. Zonder vrees gingen deze vondsten van hand tot hand! De Natuurgidsen van IVN Leidse Regio zochten later op de dag met de groep de mooiste schelpen en andere aanspoelsels, die kinderen met zoekkaarten een naam konden geven. De vondst was heel divers en bestond uit hartschelpen, een zeekat, wulken, zwaardschedes, kokkels, zaagjes, nonnetjes en veel verschillende zeewieren.

Milieudetectives

Na de lunchpauze zochten de kinderen naar zwerfafval en microplastics met het programma Milieudetectives. Aan de hand van leuke spellen en opdrachten ontdekten zij welke verschillende soorten plastic er zijn en waarom bepaalde soorten schadelijk zijn voor onze leefomgeving. Zo onderzochten ze o.a. welke eigenschappen het afval heeft, welk afval blijft drijven en de route die het heeft afgelegd om uiteindelijk helemaal op het strand van Wassenaar terecht te komen. Zelfs op het ogenschijnlijk schoon strand is er toch heel wat plastic verzameld. Voordat het gevonden afval netjes in de afvalbak werd gegooid speelden de kinderen nog de plastic eiland race.

Tevreden kijkt Wietse Roodenburg terug op de dag: ‘Dit is natuurbeleving- en educatie van een heel hoog niveau en vergroot het bewustzijn dat de natuur bijdraagt aan een gezond en gelukkig leven. Prachtige momenten waar kinderen weer verliefd kunnen worden op de natuur.

Deze dag werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Rust en Vreugd uit Wassenaar.