De fascinerende wereld van bomen

De fascinerende wereld van bomen

Zuid-Holland 29 juni 2020

Naast haar werk als docent onderzoek aan de Hogeschool Inholland is Monique Smulders natuurgids bij IVN Alphen aan den Rijn, schrijft ze over de natuur op haar blog Natuurnotities en maakt ze bijzondere films over de natuur in de buurt. Haar nieuwste film “De fascinerende wereld van bomen” ging dit jaar in première.

Voordat we het over je films gaan hebben, wil je kort wat vertellen over jezelf en wat je zoal doet?

Op dinsdag-vrijdag werk ik als docent onderzoek Hogeschool Inholland. In mijn vrije tijd ben ik echter graag in de natuur. Om lekker te wandelen, te fietsen of rustig rond te kijken wat er allemaal te zien is. Dat leg ik dan vast op film. Elke week deel ik wat ik in de natuur ben tegenkomen, inclusief een kort filmpje. 

Sinds de gidsenopleiding 2003/2004 ben ik mij speciaal gaan interesseren in bomen. Mijn adoptiegebied was het park hier dichtbij, met heel veel verschillende bomen. Op dat moment dacht ik: mijn hemel, hoe kom hier ik wijs uit?! Gaandeweg leerde ik de bomen kennen en ben ik ze beter gaan bekijken. Naast de bomen zelf zag ik mooie bloemetjes, het verschil in de seizoenen en bijvoorbeeld hoe het blad ontluikt. Langzaam maar zeker ontstond zo m’n liefde voor bomen en dat wilde ik ook met anderen delen.

Accepteer cookies

 

Afgelopen februari was het dan zo ver, je nieuwste film De fascinerende wereld van bomen ging in première in Parkvilla Filmhuis in Alphen aan den Rijn. Hoe was dat?

Dat was natuurlijk heel bijzonder. Het was vooral heel apart om met volle zaal de première van m’n eigen film te beleven. Het was niet mijn eerste film die in Parkvilla in première ging, maar dat blijft een bijzonder moment. 
Het was deze keer wel extra bijzonder, we hadden de première namelijk gecombineerd met een excursie met IVN gidsen! Na de film konden de bezoekers meteen zien hoe leuk het is om met IVN op pad te gaan. Het was nog wel heel spannend, vanwege het stormachtige weer was er die dag code geel uitgegeven! Gelukkig was de wind na de film iets gaan liggen en konden we het er op wagen. 

Deelnemers moest zich van te voren opgeven voor de excursie en wij dachten: “er haken wel mensen af”. Nou, niet dus, iedereen ging mee! Dat vond ik wel mooi, vooral omdat er ook mensen bij waren die nog nooit iets met IVN hadden gedaan en achteraf zeiden: “oh, wat is dit leuk, wij gaan vaker mee!” En dat terwijl ik eerst nog dacht dat ze door het weer af zouden haken..

En wat waren de reacties op je film?

Iedereen was eigenlijk wel enthousiast. Het mooiste compliment was toch wel dat mensen veel nieuwe dingen hebben gehoord! Tijdens het maken vroeg ik me soms af of een film van anderhalf uur over bomen niet te lang zou zijn, maar omdat ik zoveel laat zien is er veel afwisseling. De film vloog voorbij en de bezoekers vonden de beelden prachtig! 

Achteraf wil iedereen altijd graag weten hoe lang je er over hebt gedaan. Daar heb ik nooit een antwoord op, er gaat heel veel tijd in zitten! Maar het is het waard. Er zit overigens ook een bever in de film en dat is toch wel de topper! 

Fascinerende werelde van bomen - de bever

Eerder maakte je een de films Twaalf maanden natuur in het groene hart en Struinen in Park Zegersloot, beiden films gericht op Alphen aan den Rijn. Waarom nu juist daar (en niet op de Veluwe of in andere grote natuurgebieden)?

Juist omdat anderen dat al doen! Ik ben heel erg van natuur in de buurt. Mensen hebben vaak het gevoel: natuur is ver weg, daar moet je voor de auto zitten. Ik wil laten zien dat de natuur elke dag om je heen is, overal! Van je achtertuin tot het park in de buurt.

Als ik mensen na de film hoor zeggen dat ze toch wat beter gaan opletten als ze buiten lopen, dan ben ik helemaal blij. Dat is wat ik hoop te bereiken! Niet alleen omdat het mooi is, maar ook omdat we er dan misschien wat beter met de natuur mee om gaan. Ik ben er van overtuigd dat als je je ergens over verwondert, je er beter op zult passen! 

Als mensen de première hebben gemist, maar De fascinerende wereld van bomen nog wel willen zien, wat kunnen ze dan doen?

De bomenfilm wordt in juli en oktober nog vertoont in Parkvilla, dus daar kun je nog naar toe. Daarnaast stel ik de film voor IVN-afdelingen beschikbaar. Dus iedere afdeling in Zuid-Holland én daar buiten die iets met de film wil doen, tijdens een cursus, een filmavond of ter promotie, kan de film aanvragen. Zolang er geen commerciële activiteiten bij komen kijken mogen ze de film gebruiken voor de eigen achterban. Heb je interesse in de film? Stuur een mail naar wereldvanbomen@gmail.com

En dan dé vraag natuurlijk: staat er alweer een nieuwe film op de planning?
Ik krijg regelmatig de vraag: “wat wordt de volgende film?” Ik weet het niet! Deze film was echt enorme klus. Wat veel mensen niet zien zijn de vele uren die je binnen door brengt om de film één geheel te maken. Daardoor heb ik vorige zomer veel tijd binnen door moeten brengen en nu is het tijd om weer naar buiten te gaan!

Door de coronacrisis ben ik deze lente wel veel gaan filmen in park tegenover mijn huis. Wellicht als de herfststormen weer komen gaat het weer kriebelen en maak ik er een nieuwe film van. Maar voorlopig even niet! 
 

Deel deze pagina