6 Voedselbosjes in 2 weken op Rotterdamse schoolpleinen

6 Voedselbosjes in 2 weken op Rotterdamse schoolpleinen

Zuid-Holland 10 november 2022

De komende twee weken steken kinderen van zes Rotterdamse scholen en BSO’s hun handen uit de mouwen. Zij planten samen met Natuurstad Rotterdam en IVN Natuureducatie een Voedselbosje op hun school- of speelplein.

Lekker en leerzaam bosje

Een Voedselbosje is een mini variant van een groter Voedselbos. Het heeft een omvang van 30 m2 en bestaat uit 30 eetbare soorten vaste planten in vijf beplantingslagen: bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers en klimplanten. Met een Voedselbosje leer je over planten, oogsten en koken.
Tijdens de plantdagen in november en het voorjaar van 2023 gaan de kinderen de jonge planten in de grond zetten. Van appel- en amandelboom tot lekkere bladgewassen als rabarber en brave hendrik.

Door het Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe ons voedsel groeit. Zij leren dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor jezelf. Kinderen ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen ervan je kunt eten. Zo kun je vruchten
plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. IVN en Natuurstad verzorgen in het traject diverse gastlessen op de school en leveren een uitgebreid educatiepakket, waarmee de scholen en BSO’s zelf aan de slag gaan. De leerlingen gaan bovendien afsluitend op excursie naar de tuinen van Natuurstad, om de Voedselbossen daar te ontdekken.

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en BSO’s vergroenen hun buitenruimte. Dat is goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Groen zorgt ook voor meer dieren op het plein, meer schaduw en minder wateroverlast bij hevige regenval. Natuurstad Rotterdam en IVN helpen daar graag aan mee. Er zijn
dit jaar nog enkele Voedselbosjes beschikbaar. Scholen kunnen zich hiervoor aanmelden via www.natuurstad.nl/voedselbosjes.

De Voedselbosjes zijn mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam (Rotterdams Weerwoord, Rotterdam gaat voor Groen), Rabobank Rotterdam, Prins Bernard Cultuurfonds Zuid-Holland en het rijksprogramma Jong Leren Eten.

Deel deze pagina