Buurt vergroenen

Groenblauw schoolplein voor De Klaver

Groene Revolutie Zuid-Holland 13 december 2023

Saaie, grijze tegels maakten afgelopen tijd plaats voor een groene oase bij basisschool de Klaver in Carnisse.. Het nieuwe groene schoolplein werd afgelopen vrijdag feestelijk geopend door Burgemeester Aboutaleb. Het plein, dat in samenwerking met gemeente Rotterdam en IVN werd ontwikkeld, geeft kinderen de mogelijkheid om in en met de natuur op te groeien. 

Het 650 m2 grote schoolplein van De Klaver was bijna helemaal betegeld. Dus was het er erg heet in de zomer en was er wateroverlast in tijden van veel regen. Alle reden dus voor een groenblauw schoolplein met veel bomen en groen, waar water op een natuurlijke manier kan wegstromen. Ook is het de visie van De Klaver dat kinderen recht hebben op een omgeving met planten, natuur en insecten. Om kinderen niet alleen uit boeken over de natuur te laten leren, maar ook in het echt, dus op het plein. Veel kinderen in oude stadswijken hebben nu eenmaal geen tuin, waardoor ze niet automatisch in contact komen met de natuur. Een groenblauw schoolplein helpt daar natuurlijk bij. In maart 2022 diende de school met succes een subsidie aanvraag in bij de gemeente voor zo’n plein.

Plannen maken

Met de inbreng van de kinderen, ouders en buurtbewoners gingen de ontwerpers aan slag. Zo bedachten kinderen uit groep 7 allemaal oplossingen voor hun schoolplein, die ze verwerkten in tekeningen, maquettes en een presentatie. Tijdens een instuifmiddag dit voorjaar konden volwassenen en kinderen uit de buurt hun wensen voor het schoolplein doorgeven. Daarnaast waren er acties om het plein alvast op te fleuren.

Waarom een groenblauw schoolplein?

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust en zo verbeteren de leerprestaties. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. En als het erg hard regent, wordt het water beter afgevoerd. Dat betekent minder waterplassen bij school én in de wijk. Op deze manier wordt de stad nog groener en klimaatbestendiger!

Ambassadeurgemeente

Rotterdam werkt al jaren aan groenblauwe schoolpleinen. Vanaf 2019 kregen in totaal 24 scholen subsidie van de gemeente voor het aanleggen van zo’n groenblauw plein. Rotterdam is één van de ambassadeurgemeenten van Jantje Beton en IVN.

Ontdek meer over

Deel deze pagina