Gezonde, groene schoolpleinen: van praten naar doen!

Gezonde, groene schoolpleinen: van praten naar doen!

Groene Revolutie Zuid-Holland 3 november 2022

De revolutie is begonnen! Op de Schoolpleinentop 2022 is de beweging naar 575 gezonde, groene schoolpleinen in 2030 in Zuid-Holland, officieel gestart. Maar hoe gaan we dat doen, vijftig procent van de Zuid-Hollandse schoolpleinen omtoveren tot kindvriendelijke speeloases?

Bestuurders van schoolbesturen, de provincie, diverse gemeenten, het Hoogheemraadschap en GGD’s hebben aangegeven zich in te willen zetten op het schoolplein als dé plek voor jong en oud om op te groeien en te leven in een gezonde en groene omgeving. Zo zijn er diverse regelingen bekend gemaakt en ambities uitgesproken. Ook nodigen wij als collectief meer partijen uit om de schouders onder deze revolutie te zetten.

Het netwerk deelt graag de kennis en ervaring om ook aan de slag te kunnen gaan. Hieronder staan de eerste tips. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons weten! Wil je meedoen met de revolutie, of ken je iemand die mee wil doen? Meld je dan aan via de volgende link:

Een groenblauw schoolplein financieren

Bekijk de subsidiemogelijkheden:

Stappenplan Groene Revolutie voor scholen

Een groen schoolplein komt er niet zomaar. In het Stappenplan Groene Revolutie is in kaart gebracht welke processen je als school doorloopt op weg naar een succesvol Groen Schoolplein. Deze stappen maken voor bestuurders inzichtelijk waar ze kunnen ondersteunen in de processen. In Rotterdam en met provincie Zuid-Holland werken we al volgens deze werkwijze.

Laat hulp niet liggen

  • Je bent ambtenaar, geen hovenier. Maak daarom gebruik van kennis en ervaring van de echte experts. Springzaad is een netwerk met ontwerpers en hoveniers die vanuit een pedagogisch en ecologisch perspectief groenblauwe schoolpleinen ontwerpen en realiseren.
  • Jantje Beton en IVN Natuureducatie hebben een stappenplan voor het gezonder maken van schoolpleinen..
  • Kinderen zelf een klimaatadaptief plein voor hun eigen school laten ontwerpen? Archiklas en Buurtklimaatje komen gratis langs met workshops voor groep 5 t/m 8.
  • Kinderen motiveren om uitdagingen aan te gaan, grenzen te verleggen en risico’s in te schatten? Supergoed voor de ontwikkeling! Vraag het gratis ‘Goed Gespeeld-stickervel’ aan!
  • Zit er een sportschool in de buurt? Vraag of ze stenen komen weghalen. Is er een wijkvereniging om de hoek? Ga eens een praatje maken. Een groenblauw schoolplein is goed voor de hele buurt. Misschien willen zij wel meehelpen met de verzorging van het groen.

Begin vandaag met de eerste stapjes!

  • Meerbomen.nu oogst overdadige en ongewenste zaailingen uit natuurgebieden en geven die weg aan boeren, burgers én scholen. Gratis bomen dus voor jouw plein!
  • Vraag een gratis textielcontainer aan voor jouw school en spaar 20 cent per opgehaalde kilo voor vergroening of onderhoud en beheer van je plein!

Loes Viset, schooldirecteur van kindcentrum De Vlinder laat zien: het kán!

Hoe tover je een stenen plein met hufterproof speeltoestellen om tot uitdagende en natuurlijke beweegruimte voor de hele buurt? Loes Viset, directeur van Kindcentrum de Vlinder in de Rotterdamse Bospolderwijk, deed het.

Accepteer cookies

“Wist je dat een kind in Nederland gemiddeld 2,7 vierkante meter buitenruimte heeft op school? Een vrije uitloopkip krijgt er al 4. Wat voor omgeving hebben we gecreëerd voor onze kinderen? Het is echt tijd voor die revolutie.”  – Vincent van der Veen, IVN natuureducatie

Groene Cirkel Groene Gezonde Stad

Niet alleen schoolpleinen, maar de hele stad radicaal vergroenen? Sluit je dan aan bij de Groene Cirkel Groene Gezonde Stad en werk samen met maatschappelijke organisaties, kennisinstituten, de Provincie Zuid-Holland en heel veel andere partners een gezonde, groene steden! Kijk op www.groenegezondestad.nl en www.groenecirkels.nl.

Laten we samen de groene revolutie schoolpleinen in gang zetten. Want als jij in beweging blijft, blijven de kinderen dat ook!

Meer weten? Vragen naar aanleiding van de Schoolpleinentop?

Mail of bel Ian Mostert, projectleider Kind en Natuur bij IVN, via i.mostert@ivn.nl of 06-43542285.

Logo's Schoolpleinentop

Deel deze pagina