Vrijwilliger in het zonnetje: Brenda de Schipper

Vrijwilliger in het zonnetje: Brenda de Schipper

Zeeland 27 mei 2021

Deze maand interviewen we Brenda de Schipper. Misschien ken je haar wel vanuit haar functie als vrijwilligersconsulent bij IVN Zeeland. Naast haar reguliere werk is ze momenteel vrijwilliger bij een kustbroedvogelproject van het Nationaal Park Oosterschelde. Benieuwd hoe het is om te speuren naar nestjes van één van de mooiste kustbroedvogels die de Zeeuwse Delta rijk is? Brenda deelt haar ervaringen.

Al voor dat Brenda bij IVN Natuureducatie kwam werken had ze interesse voor de natuur en voor vogels. Deze interesse is naarmate ze langer werkzaam is voor deze organisatie gegroeid. “Je komt in contact met mensen die zo veel weten over vogels, insecten of planten. Hierdoor groeit mijn liefde voor de natuur met de dag.” Voor het kustbroedvogelproject langs de Oosterschelde zoekt en monitort ze nestjes van de strandplevier, de bontbekplevier en de scholekster. Op de vraag wat haar motiveerde om vrijwilliger te worden antwoordt ze: “het enthousiasme waarmee mijn collega Wilco over dit project vertelde heeft me aangestoken. Ik wilde wel eens met eigen ogen zien en beleven hoe het is om te speuren naar nestjes. En inmiddels weet ik: het is een ware uitdaging om nestjes te vinden, maar als je eenmaal weet hoe het moet is het verslavend leuk.”

Door weer en wind op pad

Met stevige wandelschoenen aan en een verrekijker op zak controleert Brenda wekelijks een tracé van Roelshoek tot de Rattekaai. Ze vertelt: “als je verschillende vogels leert herkennen dan raak je niet uitgekeken.” En dat is nodig, want doordat de nestjes van kustbroedvogels vaak goed verstopt zijn is lukraak zoeken geen optie. Wanneer je een paartje ziet of hoort is de kans groot dat er eitjes in de buurt zijn. Dit kun je afleiden aan hun alarmroep of aan hun gedrag. Daarna begint het echte zoekwerk. Om nestjes te kunnen lokaliseren kun je even gaan zitten en observeren wat de vogels doen. Een andere optie is om te speuren tussen de basaltblokken of in het gras. Maar, geeft Brenda aan, “als je ervoor kiest om te speuren tussen de basaltblokken moet je dit heel voorzichtig doen en oppassen dat je niet per ongeluk op een nestje gaat staan. Ze vallen op het eerste gezicht namelijk echt niet op.” Wanneer je het nestje dan eenmaal gevonden hebt voer je wat gegevens in op nestkaart.nl. Zo blijven de andere vrijwilligers ook op de hoogte.

Op de vraag naar haar mooiste ervaring tot nu toe antwoordt ze: “ook al is er dit voorjaar af en toe een buitje gevallen tijdens het zoeken naar nestjes. Dat maakt eigenlijk niks uit. Doordat je aan het spoorzoeken bent, begin je je eigen omgeving op een andere manier te bekijken. Iedere keer dat ik op pad ga voelt als een missie die iedere keer weer anders loopt. Ook is me opgevallen dat je niet de hele tijd door je verrekijker moet kijken. Door dat juist niet te doen zie je vaak nog veel meer.”

Een wens voor de toekomst

Inmiddels heeft Brenda al 5 nestjes gevonden en heeft ze zelfs al beschuit met muisjes mogen eten om te vieren dat de eerste bontbekplevieren ter wereld zijn gekomen. Of ze nog een wens heeft voor deze kustbroedvogels? Zeker wel. Namelijk dat het project op termijn uitgebreid kan worden naar het hele Deltagebied met meer vrijwilligers die nestjes zoeken en monitoren en meer mensen die het belang van deze bijzondere vogels inzien.

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over dit kustbroedvogelproject? Laat het ons weten en neem contact op via: zeeland@ivn.nl 

Deel deze pagina