Zeekreeft

Zeekreeft

Kreeften komen over de gehele wereld voor, zowel in zoet als in zout water. In de Grevelingen en Oosterschelde is de Europese zeekreeft de grootste vertegenwoordiger. Ze worden wel tot ruim 60 centimeter groot en zijn dan ook al tientallen jaren oud.

Kreeften zijn schuwe dieren, en hebben een hekel aan licht. Kreeften houden nu eenmaal van een donkere plaats om te schuilen. Ze gaan dan ook ‘s nachts op pad om hun maaltje bijeen te scharrelen.

De kreeft heeft twee grote scharen aan het voorste paar poten. De linker- en rechterschaar zijn verschillend van vorm, grootte en functie. De ene is knobbelig en wordt gebruikt om schelpen en krabben mee te kraken of om grote stukken voedsel vast te houden. De andere schaar is veel scherper en wordt gebruikt om mee te knippen en voedsel naar de mond te brengen.

Ook worden de scharen gebruikt om te ruziën. Kreeften wonen het liefst helemaal alleen en maken dan ook vaak ruzie als ze elkaar tegenkomen. Meestal is het de grootste kreeft die zo’n ruzie snel weet te winnen. Zijn ruziënde kreeften ongeveer even groot dan gaat het er ruig aan toe. Zo worden poten, voelsprieten en zelfs scharen afgerukt. Een voordeel: verloren ledematen groeien vanzelf weer aan!

Accepteer cookies

Wat ga je nu doen?

Je hebt nu een filmpje over de zeekreeft gezien en wat informatie gelezen. Het is de bedoeling dat je nu met andere kinderen een presentatie over de zeekreeft gaat maken. Dit kun je doen als spreekbeurt, een muurkrant of bijvoorbeeld een Powerpoint presentatie. Spreek dit goed af met je groepje.

In je presentatie moet je de antwoorden op een paar vragen kunnen geven.

De vragen zijn:

  • Hoe oud kunnen kreeften worden denk je? Zoek informatie over de oudste kreeften!
  • Kreeften gaan in het donker op zoek naar voedsel? Dan zien ze dus niet zoveel. Hoek komt een kreeft dan wel aan zijn voedsel?
  • Wanneer denk je dat een kreeft is uitgegroeid en niet meer groter wordt? En hoe groeit een kreeft?
  • De kreeft heeft twee verschillende scharen, de linker is anders dan de rechter (of andersom). Zit de knobbelige schaar bij iedere kreeft aan dezelfde kant?
  • Heeft de kreeft veel natuurlijke vijanden, en zo ja, welke dan?

Meer informatie

Hieronder vind je enkele links naar internetpagina’s waar je veel meer informatie over de kreeft kunt vinden.

 

 

 

Deel deze pagina